Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Pripravljajo se na 770-letnico

Piše: R.K.

Čas objave:
10.06.2022 13:09

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Kostanjevici na Krki se pripravljajo na 770-letnico; Han obljubil pomoč pri sanaciji Melamina; sobota bo v znamenju češenj

SVET NA KRKI

Stopnje samooskrbe so bile lani zaradi slabih vremenskih razmer pri medu, sadju in krompirju najnižje od leta 2000. Samooskrba s sadjem se je po podatkih statističnega urada znižala za 22 odstotnih točk na 14 odstotkov, samooskrba z medom je padla za 52 odstotnih točk na 15 odstotkov, s krompirjem pa za 16 odstotnih točk na 44 odstotkov.

Policija je začela s preiskavo sporne razstave v Narodnem muzeju Slovenije Popotovanja z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, zaradi katere je v četrtek odstopil direktor muzeja Pavel Car. Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, so pričeli izvajati aktivnosti za preveritev navedb, tudi prek drugih pristojnih institucij.

KRKA DOMA

V Kostanjevici na Krki se bodo julija začele prireditve ob 770-letnici prve omembe tega dolenjskega mesta v pisnih virih.  Praznovanje se bo začelo 2. julija z odprtjem osemdnevnega 5. Festivala kulture Kostanjevica. Avgusta ga bodo nadaljevali s poulično razstavo kostanjeviških podob, s slavnostno sejo občinskih svetnikov in podpisom dogovora med občinami Novo mesto, Metlika, Črnomelj in Kostanjevica na Krki o sodelovanju pri izdaji publikacije o kostanjeviškem mestnem pravu ter s koncertom pevske skupine Solzice.

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob današnjem obisku v Melaminu, ki ga je pred mesecem dni prizadela industrijska nesreča, obljubil vso pomoč države pri sanaciji. Med drugim nameravajo pomagati pri čim hitrejših spremembah prostorskega načrta za morebitno selitev najnevarnejšega dela proizvodnja na drugo lokacijo.

Brusnice so že od nekdaj znane po češnjah brusniških hrustavkah, katerih glas se je nekoč širil vse do cesarjevega dvora na Dunaju. Češnje so znane tudi po tradicionalnemu prazniku Brusniške hrustavke, katerega korenine segajo še v čase pred drugo svetovno vojno v leto 1912, zato velja njihov praznik za eno najstarejših prireditev na tem območju. Prireditev se bo jutri s prodajo češenj, razstavo češenj in prodajo češnjevih dobrot začela ob 13. uri, ob 20. urid bo nastopil ansambel Banovšek, ob 21. uri pa bodo podelili pokale in praiznanja za najlepše nabrane češnje.

Osrednja informativna oddaja, 10.6.2022