Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Prvi korak za drugi blok krške nuklearke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.07.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Včeraj so ob 1734 PCR testih potrdili 88 okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov pa se je po oceni NIJZ zvišalo na 799.

Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji Tadej Pogačar je drugič v svoji kratki, a že bogati poklicni karieri skočil na vrh lestvice najboljših cestnih kolesarjev na svetu, ki jo sestavlja Mednarodna kolesarska zveza (Uci). Po zmagi na Touru je vodilno mesto prevzel od dlje časa vodilnega Slovenca Primoža Rogliča, ki je na 3. mestu.

KRKA DOMA:
Ministrstvo za infrastrukturo je Gen energiji izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke. Po besedah ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca še ne gre za dokončno odločitev o investiciji. Napovedal je najširšo možno javno razpravo, nato bodo sledili nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in gradnja. Lokacija objekta bo določena z državnim prostorskim načrtom, za gradnjo bo uporabljena najboljša razpoložljiva tehnologija, predvidena življenjska doba elektrarne pa bo 60 let.

V Prilozju pri Metliki so prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupen boj proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno. Hkrati so obeležili 100. obletnico rojstva Hane Seneš, ki je takrat kot padalka pristala v Beli krajini. Slavnostni govornik je bil predsednik države Borut Pahor, zbrane sta nagovorila tudi izraelski veleposlanik Ejal Sela in metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič, ki sta, tako kot Pahor, izrazila željo, da bi prireditev postala tradicionalna.

Na prodajni razstavi v newyorški avkcijski hiši Sotheby's sodeluje tudi slovenski akademski slikar Nik Anikis Skušek s sliko Prekletstvo Tritona. Zanjo je na 15. mednarodnem salonskem tekmovanju ARC v konkurenci 4941 del iz 83 držav prejel najvišjo nagrado ARC (Art Renewal) Staff Award. Na razstavi je sicer predstavljenih 91 del s tega tekmovanja. Razstavo, ki bo na ogled do 26. julija, bogati tudi spletna dražba, na kateri je naprodaj 56 razstavljenih del.

Osrednja informativna oddaja, 20.7.2021

Krka ob enih