stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Razvoj sodobnega parka urbanih športov

Piše: R.K.

Čas objave:
26.03.2024 12:12

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Razvoj sodobnega parka urbanih športov; 200. obletnica rojstva Josipine Hočevar

SVET NA KRKI

Arhivsko društvo Slovenije bo letošnjo 70. obletnico delovanja danes obeležila s slovesno akademijo v Arhivu RS. Ob tej priložnosti bodo razglasili nove častne člane, ki so pripomogli k razvoju slovenske arhivistike. Društvo pospešuje in spodbuja razvoj arhivistike in drugih dejavnosti s področja varstva in proučevanja arhivskega gradiva.

Raziskovalna skupina na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik je na podlagi večletne raziskave ugotovila, da imajo pacienti z najtežjimi alergijskimi reakcijami pogosto v osnovi genetsko bolezen. To odkritje pomembno vpliva na klinično prakso in obravnavo najbolj ogroženih pacientov,

KRKA DOMA

Mestna občina Krško načrtuje razvoj sodobnega parka urbanih športov. Natečaj za idejno rešitev parka je pritegnil številne kreativne predloge, ki so od 26. marca dalje na ogled javnosti v prostorih Kulturnega doma Krško. Park urbanih športov Krško bo zgrajen na nepozidanem zemljišču ob stadionu Matije Gubca, v bližini glavne prometne žile Ceste krških žrtev. Načrtovan je tudi v soseski z bazenskim kompleksom in ob že obstoječi kolesarski poti. Mestna občina Krško si prizadeva ustvariti prostor, ki bo privlačen za športnike, rekreativce, družine in posameznike vseh generacij.  Ena od ključnih značilnosti parka bo kolesarski poligon za spretnostno vožnjo, imenovan »pumptrack«, ki bo omogočal športno rekreacijo in organizacijo tekmovanj na državni ter evropski ravni. Razstava natečajnih elaboratov v klubu Kulturnega doma Krško bo obiskovalcem omogočila vpogled v inovativne ideje, ki bodo prispevale k spodbujanju zdravega načina življenja ter ustvarjanju medgeneracijske povezanosti v mestni občini Krško.

Ob 200. obletnici rojstva Josipine Hočevar se v Krškem odvija praznovanje Josipininega leta. S širokim naborom dogodkov in prireditev, trajajočih od aprila do septembra 2024, se spominjajo njenega izjemnega prispevka k razvoju mesta. Osrednji dogodek bo potekal 6. aprila, s sodelovanjem Občine Radovljica, kjer je bila Josipina Hočevar rojena leta 1824. Direktorica Kulturnega doma Krško, Darja Planinc, je podrobneje predstavila osrednji dogodek, ki bo počastil Josipino Hočevar s sodelovanjem z Mestno občino Krško, Občino Radovljica, Posavskim muzejem Brežice, Muzeji radovljiške občine, JSKD območna izpostava Krško in Društvom zbirateljev Verigar Brežice. V preddverju Mestne občine Krško bo od 5. aprila do 31. avgusta 2024 postavljena muzejska vitrina, posvečena spominu na Josipino Hočevar. Direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj, je izpostavila pomen Josipijinega prispevka v 19. stoletju in vabilo na predavanje z naslovom "Josipina Hočevar, ženska 19. stoletja, ki je odlično »gospodinjila«," ki bo potekalo dan pred osrednjim dogodkom v Valvasorjevi knjižnici Krško.

Osrednja informativna oddaja 26.03.2024