stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Rudi Potepuški se vrača v Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
28.06.2023 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Rudi Potepuški se vrača v Novo mesto, V mesecu juniju so na območju Bele Krajine zabeležili 6 potresov

DZ na današnji seji obravnava predloga sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, s katerima Inštitut 8. marec predlaga uvedbo brezplačnih kosil za vse osnovnošolce. Po prvotnem predlogu bi brezplačna kosila uvedli januarja 2024, a je matični odbor ob obravnavi predlogov sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uporabljati septembra 2027. V Inštitutu 8. marec so za današnjo obravnavo predlagali dopolnila, s katerimi bi se razširjeno subvencioniranje kosil uveljavilo že jeseni letos, brezplačna kosila za vse pa leta 2026.

Belgijsko-nizozemsko-francoski film Blizu o prijateljstvu med odraščajočima fantoma v režiji Belgijca Lukasa Dhonta je letošnji dobitnik evropske filmske nagrade občinstva lux. Platforma za podelitev nagrad je letos od evropskega občinstva prejela približno 45.000 ocen na lestvici od ene do petih zvezdic ter 360 ocen poslancev Evropskega parlamenta. Blizu je bil med drugim že nagrajen z veliko nagrado žirije v Cannesu in nominiran za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec. Na ljubljanskem Liffu je dobil nagrado Art kino mreže Slovenije in nagrado mladinske žirije Kinotrip.

Rudi Potepuški se danes vrača v Novo mesto. Gre za festival uličnega gledališča, ki ga Založba Goga vsakoletno organizira v sodelovanju z Ano Desetnico, vsakoletnim mednarodnim festivalom gledališča Ane Monro. Vse ljubitelje ulične umetnosti bodo brezplačno zabavali domači in tuji umetniki. Rudi, mestni vagabund, združuje vse generacije v občudovanju akrobatov, klovnov, lutk, plesalk, plezalcev in drugih čarobnih nastopajočih, ki za mimoidoče pripravijo brezplačne predstave in delavnice.28 in 29 junij na Glavni trg prinašata štiri cirkuške delavnice, kjer se bodo otroci lahko naučili žongliranja s pomarančami,  tehnike vrtenja krožnika na palici in hoditi po vrvi. Festival pripravlja tudi predstavo žonglersko cirkuške skupine Čupakabra, Kulturno umetniškega društva Ljud, gostujoče predstave iz Francije, Klovnsko predstavo, Predstava Stebla – inkluzivno predstavo, ki bo v sodelovanje povabila publiko za sestavljanje lesene konstrukcije in magično ognjeno predstavo.

V zadnjih dveh tednih so na Agenciji Republike Slovenije za Okolje zabeležili 6 potresov na območju Bele Krajine. Zadnjega so zabeležili 27. junija v bližini Metlike, magnitude 1,1. Pred tem so dva potresa magnitud 1 in 1,5 zabeležili 70 in 68 km jugovzhodno od Ljubljane, začutili pa so ga v okolici Semiča in Črnomlja. Tudi za njiju so na portalu ARSO ocenili, da potresa nista presegla III. in IV. stopnje po evropski potresni lestvici. Najvišja zabeležena magnituda je bila izmerjena 17. junija, ko so seizmografi zabeležili kar 4 potrese v enem dnevu, najintenzivnejši magnitude 1,8. Omenjenega so čutili prebivalci občin Črnomelj, Semič. Metlika in celo stanovalci v Novem mestu. Po Evropski potresni lestvici so vsi zabeleženi potresi bili opredeljeni z intenziteto III ali IV, kar pomeni, da so bili šibki in zmerni. Pri tovrstnih v zaprtih prostorih mnogi začutijo zibanje ali rahlo tresenje, na prostem pa redki posamezniki. Nekateri se zbudijo, saj tovrstni potresi že povzročijo ropotanje oken, vrat in lažjega pohištva.

Osrednja informativna oddaja Krka ob enih, 28.6.2023