franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Sežigalnica odpadkov v kamnolomu Klek

Piše: R.K.

Čas objave:
13.03.2024 12:18

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Sežigalnica odpadkov v kamnolomu Klek; Predlog posvetovalnega referenduma za JEK2

SVET NA KRKI

V središču Apač bodo septembra začeli graditi nov poslovno stanovanjski objekt. Naložbo, ocenjeno na okoli 5,2 milijona evrov, bo občina financirala z javno-zasebnim partnerstvom, pogodbo s podjetjem Knuplež je podpisala v torek. V pritličje objekta bodo preselili zdravstveno dejavnost, v dveh nadstropjih pa bo 18 stanovanj.

Država načrtuje dodatno izdajo desetletnih obveznic, ki jih je v skupni višini 1,5 milijarde evrov in z zapadlostjo 10. marca 2034 izdala v začetku leta. Na finančnem ministrstvu so mandat za organizacijo dodatne izdaje danes podelili trem bankam, izvedbo postopka pričakujejo v bližnji prihodnosti.

KRKA DOMA

V zadnjih tednih so se v Suhi krajini razširile govorice o morebitni gradnji sežigalnice odpadkov v opuščenem kamnolomu Klek, na obrobju Žužemberka. Javna predstavitev gradiva za spremembe Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih v Poslovni coni Klek je privabila številne občane, ki so izrazili zaskrbljenost glede predvidenih sprememb. Župan občine Žužemberk Jože Papež je že na začetku srečanja jasno povedal, da sežigalnice odpadkov v kamnolomu ne bo. Kljub govoricam je želel pomiriti občane ter poudaril, da je glavni povod za javno predstavitev bil načrtovana postavitev sončne elektrarne na pobočje opuščenega kamnoloma. Podjetje Eltim, edini interesent na javni dražbi lanskega leta, namerava zgraditi sončno elektrarno na delu zemljišča v omenjeni coni. S tem bodo tudi sanirali terase opuščenega kamnoloma, v nasprotju s prvotnimi načrti. Med srečanjem so se občani aktivno vključili z vprašanji, med katerimi je bila tudi skrb vzbujajoča možnost postavitve centra za prevzem in predelavo nenevarnih odpadkov na vzhodnem delu območja nad zbirno-reciklažnim centrom.

Poslanske skupine Svoboda, SDS, SD in NSi so včeraj vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2), ki bi skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z elektriko.  Po umiku prvotnega predloga SDS, ki ga je bilo treba obravnavati, je predsednica odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, Nataša Avšič Bogovič, odpovedala sejo, ker bi bila brezpredmetna. Vodja poslanske skupine SDS, Jelka Godec, je potrdila, da so vodje poslanskih skupin in poslanci podpisali nov predlog. Nov predlog pa je bil usklajen tudi s poslansko skupino SDS. Predlagano referendumsko vprašanje se nanaša predvsem na 36. točko resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki izraža podporo razvoju elektroenergetskega sistema z uvajanjem obnovljivih virov in širitvijo jedrskega programa z izvedbo projekta Jek 2 ter malih modularnih reaktorjev. Predlagatelji poudarjajo, da gre pri projektu Jek 2 za projekt celotne Slovenije, ki potrebuje močan in stabilen vir energije.

Osrednja informativna oddaja 13.03.2024