Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Straža praznuje

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2022 13:02

Osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Predčasnega glasovanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se je v četrtek udeležilo 45.941 volivk in volivcev oziroma 2,7 odstotka volilnih upravičencev. V treh dneh predčasnega glasovanja je glas oddalo skupaj 7,7 odstotka volivcev, kar je najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej.

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, letos poteka pod sloganom Vlagajmo v naš planet. Številne institucije v Sloveniji ob tem dnevu opozarjajo na pomen planeta in pozivajo k skrbi zanj, pripravljajo pa tudi raznovrstne aktivnosti in dogodke.

KRKA DOMA

Občina Straža praznuje danes svoj občinski praznik v spomin na 22. april leta 1878, ko je Vavta vas dobila šolo in je v njej stekel pouk. Na osrednji večerni slovesnosti, ki bo ob 19. uri v straškem hramu kulture, bodo podelili tudi letošnja najvišja občinska priznanja. Podelili bodo tudi 6 županovih priznanj. Ta bodo prejeli Helena Murgelj, Danijela Barbič, Anica Foršček in Andreja Radešček ter Društvo upokojencev Straža ob 40 letnici delovanja ter Lekarna Straža, ki obeležuje 25-letnico obstoja.

Šentjernejsko kulturno-etnološko društvo Gallus Bartholomaeus, ki od leta 1999 s sodelovanjem kmetijskega ministrstva, oddelka za zootehniko Biotehniške fakultete v Ljubljani in najvidnejših strokovnjakov perutninarstva oblikuje pasmo kokoši šentjernejski petelin, je včeraj uradno odprlo gensko banko. Pasma je sicer najbolj razširjena v občini Šentjernej, kjer jo goji približno 150 rejcev. V vsej državi jo goji nekaj več kot 400 rejcev, vse skupaj pa gre za približno 6000 živali. Pasmo odlikujejo jajca z visoko vsebnostjo organske spojine holin, ki po besedah Staneta Bregarja, predsenika kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, preprečuje demenco in Alzheimerjevo bolezen.

V Brežicah se je včeraj nekaj pred 17.30 na Ulici stare pravde v Brežicah zgodil rop pošte. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih kriminalistov SKP PU Novo mesto je storilec zagrozil osebju, odtujil denar in peš pobegnil proti ulici Pod obzidjem. Visok naj bi bil med 190 in 195 cm, oblečen je bil v temnejša oblačila, na glavi je imel kapo s ščitnikom. V ropu ni bil nihče poškodovan, kriminalisti in policisti pa že od prejetega obvestila izvajajo številne aktivnosti za razjasnitev okoliščin in izsleditev osumljenca. Policisti prosijo vse, ki bi storilca opazili ali karkoli vedeli o ropu, da to sporočijo na številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 1200.

Osrednja informativna oddaja, 22.4.2022