stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Težava pomanjkanja zdravnikov v Kočevju rešena

Piše: R.K.

Čas objave:
25.08.2023 13:21

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Težava pomanjkanja zdravnikov v Kočevju rešena; Brezplačna sterilizacija in kastracija mačk.

SVET NA KRKI

Vlada je v okviru novega interventnega zakona sprejela odločitev o znižanju stopnje DDV-ja za nakup gasilskih vozil in opreme. Ta bo zdaj znašala 5 odstotkov in ne več 22. Številna prostovoljna gasilska društva so ob nedavnih poplavah zbirala prispevke za svoje člane, ki so utrpeli škodo na svojih domovih. Če bodo sredstva prizadetim nakazali do 31. decembra, bodo oproščeni plačila dohodnine, je napovedal obrambni minister Marjan Šarec.

Do konca stoletja bo zaradi podnebnih sprememb več kot 90 odstotkov kolonij cesarskih pingvinov izginilo. Znanstveniki so en tak primer množičnega pogina opazovali konec leta 2022, ko se je na Antarktiki ledena ploskev z več tisoč mladiči pingvinov odlomila in stalila, še preden so dobili vodoodporno perje, potrebno za plavanje. Po navedbah enega od avtorjev raziskave, je zaradi utopitve ali podhladitve v navedenem primeru umrlo do 10.000 mladičev. Dogodek na zahodnem robu Antarktike so znanstveniki lahko opazovali prek satelitskih posnetkov.

KRKA DOMA

V občini Kočevje ocenjujejo, da jim je uspelo rešiti težave s pomanjkanjem zdravnikov. Trenutno je v prihodu devet novih zdravnikov, z dvema dodatnima pa še tečejo pogovori, je na novinarski konferenci povedal direktor Zdravstvenega doma Kočevje Gregor Košir. Po besedah Koširja so zdravnike našli predvsem v Srbiji, eno zdravnico tudi v BiH. Vsi morajo pred začetkom dela osvojiti določeno stopnjo znanja slovenščine, pridobiti vsa dovoljenja in opraviti oceno strokovnosti pred strokovno komisijo. Da so jih lažje pridobili, so morali po besedah župana Vladimirja Prebiliča novim zdravnikom urediti nastanitev, vključitev njihovih otrok v šolo in vrtce ter tudi zaposlitev za partnerje. Košir je sicer danes presenetil z napovedjo, da odstopa z mesta direktorja. Za področje zdravstva namerava skrbeti kot podžupan.

Mestna občina Novo mesto letos ponovno spodbuja k odgovornemu lastništvu živali, zato je pripravila projekt sofinanciranja sterilizacije in kastracije lastniških mačk. V ta namen bodo od naslednjega torka dalje na voljo boni za sofinanciranje sterilizacije ali kastracije lastniških mačk. Lastniki mačk s stalnim bivališčem v Mestni občini Novo mesto lahko bone v  vrednosti 27,5 evra prevzamejo v sprejemni pisarni Mestne občine Novo mesto vsak dan med delovnim časom. Boni so vnovčljivi v treh izbranih veterinarskih ambulantah, ki delujejo v novomeški občini, akcija pa traja do 17. novembra oziroma do porabe razpoložljivih sredstev. Novomeška občina želi s projektom poleg spodbujanja odgovornega lastništva živali zmanjšati tudi možnosti okužb s prenosljivimi boleznimi, poškodbe, infekcije in potepanja mačkov ter s tem povezane prometne nesreče.

Osrednja informativna oddaja 25.8.2023-