nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Utrjujejo humanitarne vrednote

Piše: R.K.

Čas objave:
02.03.2023 13:02

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Utrjujejo humanitarne vrednote; Začeli so se vpisi v vrtce; V nedeljo namiznoteniška poslastica v Novem mestu.

SVET NA KRKI

Po izumrtju risov v preteklosti so lovci in gozdarji pred natanko 50 leti v slovenske gozdove vrnili rise. A ti so se kasneje parili v sorodstvu, kar bi lahko znova privedlo do izumrtja risa pri nas, zato v zadnjem obdobju v sklopu projekta Life Lynx ponovno doseljujejo risa v Slovenijo in na Hrvaško. Cilj je v obe državi uspešno doseliti 14 risov.

Zaradi železniške nesreče na severu Grčije, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 42 ljudi, so v več grških mestih v sredo zvečer potekali protesti. Postajni načelnik, ki so ga aretirali zaradi nesreče, bo danes pričal pred sodiščem, grški železničarji pa v znak žalovanja in protesta zaradi zanemarjanja železnic danes stavkajo.

KRKA DOMA

Območno združenje RK Novo mesto si je v letošnjem letu zadalo nalogo, da pomaga vsem izobraževalnim institucijam pri utrjevanju humanitarnih vrednost med mladimi. Zato ponujajo različne delavnice od vrtec do srednjih šol in fakultet. Za osnovnošolce pripravljajo delavnice za vsako triado posebej kot so Križemkapica, Nesreča nikoli ne počiva, Reci ne nasilju in Delavnica humanitarnih vrednot. Dijakom omogočajo izkušnje druženja z uporabniki, prostovoljnega dela v skladišču, obiskovanje starejših in telefonsko družabništvo. Do študentov pa še želijo priti preko fakultet, ki jih nagovarjajo k sodelovanju. Lahko se jim pridružijo na taboru ali pri mentorstvu na letovanju otrok. Letos so prostovoljci že pripravili delavnici na osnovnih šolah Mali Slatnik in Birčna vas, ki se jih je udeležilo 78 učencev. Območno združenje Rdečega križa Novo mesto vabi tudi druge osnovne šole, da jih povabijo, da s pomočjo predanih prostovoljcev mladim predstavijo humanitarne vrednote.

V Mestni občini Novo mesto so se začeli vpisi predšolskih otrok v javne vrtce za šolsko leto 2023/2023 v vrtce Pedenjped, Ciciban, Brusnice, Stopiče in Otočec ter zasebni vrtec Ringa Raja. Letošnja novost je nadgradnja centralnega čakalnega seznama otrok s ciljem pravočasne zagotovitve prostih mest vsem vpisanim otrokom, in to čim bolj v skladu z željami in okoliščinami staršev. Obrazci za vpis in razpored vpisov po vrtcih so na voljo na spletnih straneh in upravah vrtcev ter na spletni strani Mestne občine Novo mesto. Oddaja vloge je mogoča osebno pri svetovalnih delavcih vrtca, po pošti, po elektronski pošti na uradni naslov vrtca in v nabiralnik pred vhodom v stavbo vrtca. Vloge je mogoče oddati do 15. marca. Statusi vlog bodo znani predvidoma v aprilu 2023.

Športno društvo SU to nedeljo pripravlja tekmovanje državnega nivoja - 3. Odprto prvenstvo v namiznem tenisu za kadete in kadetinje. Na tekmovanju pričakujejo več kot 120 igralk in igralcev iz celotne Slovenije. 

Osrednja informativna oddaja 2.3.2023