stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : V Brežicah azilnemu domu nasprotujejo

Piše: R.K.

Čas objave:
06.03.2024 12:31

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : V Brežicah azilnemu domu nasprotujejo; Ogroženost reke Kolpe

SVET NA KRKI

Ustavna komisija DZ je danes v nadaljevanju seje, na kateri obravnavajo predlog za začetek postopka za spremembo 160., 161. in 162. člena ustave z osnutkom ustavnega zakona, z 12 glasovi potrdila sklep, ki določa sestavo strokovne skupine za ustavno-sodno področje in njene naloge, pa tudi naloge koordinatorja ustavne komisije, ki je Igor Kaučič.

Na mariborskem sodišču se je v torek nadaljevalo sojenje davčnemu poznavalcu Roku Snežiču, ki ga obtožnica bremeni oškodovanja upnikov. Po poročanju Večera so tokrat zaslišali notarki, pri katerih je danes njegova že pokojna babica podpisala posojilno pogodbo, oporoko in pozneje še konverzijo hipoteke v zemljiški dolg.

KRKA DOMA

Brežiški občinski svetniki so na izredni seji soglasno sprejeli sklep, da nasprotujejo vzpostavitvi azilnega doma na Obrežju. V razpravi so svetniki predvsem opozarjali, da vladi zamerijo, da jih o svoji nameri za vzpostavitev izpostave azilnega doma na Obrežju ni obvestila in da so za to izvedeli šele potem, ko je vlada o tem že sprejela sklep.

Azilnemu domu sicer nasprotujejo iz vrste razlogov. Po besedah občinskega svetnika iz skupine svetnikov, ki so zahtevali izredno sejo na to temo, Aleksandra Gajskega azilni dom v občino prinaša dodatna varnostna tveganja, 

Občinski svetnik Bogdan Palovšnik o tem, da tudi krajani Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem nasprotujejo azilnemu domu saj se počutijo ogroženo. 

Negativni trendi ogrožajo Kolpo. Mejna reka Kolpa s svojimi pritoki že leta velja za naravni biser Slovenije, a se zadnje čase sooča z izzivi, ki ogrožajo njeno ekološko ravnovesje. Segrevanje poletnih mesecov, zmanjševanje pretoka vode, upad ribjega fonda in vedno večja turistična obremenitev so le nekateri izmed problemov, izpostavljenih na nedavni okrogli mizi, ki jo je organiziralo Društvo Proteus - Gibanje za naravno okolje Bela krajina. Po letu 2004 je bila Kolpa zaradi svoje ekološke pomembnosti ocenjena kot zavarovano območje po slovenski in evropski zakonodaji. Kljub temu, da še vedno velja za eno najbolj ohranjenih rek v Sloveniji, pa se v zadnjem času sooča s postopnim poslabšanjem kakovosti habitatov, opozarjajo strokovnjaki. Skupaj s spremembami v biotski pestrosti in dvigom temperatur vode za 2 do 3 stopinje, povzročenim tudi s površinskimi gradnjami jezov, se kaže potreba po takojšnjem ukrepanju in sodelovanju vseh udeleženih strani, če želimo ohraniti to dragoceno naravno bogastvo za prihodnje generacije.

Osrednja informativna oddaja 06.03.2024