Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Dolenjem Maharovcu bodo gradili

Piše: R.K.

Čas objave:
25.05.2022 13:03

Današnjo osrednjo informativno oddajo Krka ob enih je pripravila Ajda Vesel.

SVET NA KRKI

Društvo Metuljčica ob svetovnem dnevu ščitnice opozarja na večanje števila obolelih za ščitničnimi boleznimi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, ima pri nas težave s ščitnico vsaka deseta ženska, zaradi nespecifičnih znakov pa bolezni žleze ščitnice velikokrat niso prepoznane, ali pa so simptomi pripisani drugim življenjskim okoliščinam.

Storitev ameriškega tehnološkega velikana Google Street View (Ulični pogled) letos praznuje 15 let. Danes je v njeni zbirki zbranih osem milijonov fotografij, med njimi tudi mest, znamenitosti in naravnih lepot Slovenije. Našteli so že 50 milijonov ogledov.

KRKA DOMA

Šentjernejski župan Jože Simončič je s krškim komunalno-gradbenim podjetjem Kostak podpisal pogodbo za ureditev prometne in druge infrastrukture v Dolenjem Maharovcu pri Šentjerneju. Šentjernejska občina bo za omenjeno naložbo skupaj z davkom odštela nekaj manj kot 1,12 milijona evrov lastnega denarja. Naložba obsega celotno prenovo nekaj več kot 900-metrskega cestnega odseka in gradnjo enako dolgega pločnika. Gre za celostno prenovo nekaj manj kot 1,1-kilometrskega vodovoda, ureditev javne razsvetljave s 25 novimi drogovi in prenovo meteorne kanalizacije s skoraj 1,8 kilometra cestnih globinskih drenaž ter dobrimi 700 metri meteorne kanalizacije. Na novo bodo zgradili skoraj 800 metrov kanalizacije in skoraj 50 metrov tlačnega voda s črpališčem.

V Krškem gostijo letošnji zeleni dan slovenskega turizma. Ta se osredotoča na zmanjševanje odpadkov v turistični panogi in je osrednji dogodek s področja trajnostnega turizma v Sloveniji. Na dogodku vsako leto podelijo priznanja novim dobitnikom znaka Slovenia Green ter naslovijo najbolj pereče izzive bolj zelenega razvoja turizma. Letos sta seBohinju kot prvemu prejemniku platinastega znaka med drugim pridružila tudi Čatež in Brežice. Krško pa je prejelo zlati znak Slovenia Green.

Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes podelil državne nagrade in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2021. Med dobitniki letošnjih priznanj je tudi Novomeščan Anton Progar. Priznanje je prejel za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela na področju rekreacije ter vzgoje in izobraževanja. Anton Progar je aktivni član Planinske zveze Slovenije že od leta 1958. Po zaposlitvi na vajeniški šoli je organiziral planinski krožek, katerega mentor je bil do upokojitve. Pri mladih je razvijal ljubezen do planinstva, narave in jim privzgajal planinske vrednote. Kot prostovoljec je vzgojil generacije planincev, vodnikov, markacistov in varuhov gorske narave. Opravljal je več funkcij v Planinskem društvu Krka Novo mesto, od leta 2009 mu tudi predseduje. Ena njegovih prvih nalog je bila obnova Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih. Poskrbel je tudi za predstavitev Trdinove poti, za organiziranje pohodov in za prenovljen Vodnik. Je tudi eden od pobudnikov za ustanovitev pohodniške skupine Gorjanski škratje in Gorjanske gospodične. Od leta 2018 je tudi voljeni član upravnega odbora Planinske zveze Slovenije. Prostovoljsko delo Antona Progarja na področju vzgoje in izobraževanja ter rekreacije se meri v desetletjih.

Osrednja informativna oddaja, 25.5.2022