Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Kočevju kmalu prenova glavne ceste

Piše: R.K.

Čas objave:
22.02.2022 13:02

V osrednji informativni oddaji Krka ob enih je bila z vami Ajda Vesel.

SVET NA KRKI
Tradicionalna cerkljanska laufarija, ki je bila sprva zaradi epidemičnih razmer načrtovana le v spletni obliki, bo zaradi zadnje sprostitve ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v državi vendarle potekala tudi v živo. Kljub spremenjenim okoliščinam pa se za to niso odločili na Ptuju, kjer vsaj uradno organiziranega karnevala letos ne bo.

Predsednik republike Borut Pahor se bo v petek v svojem imenu in imenu države izbrisanim opravičil za nezakonito dejanje izbrisa 25.671 oseb iz registra stalnega prebivalstva, so sporočili iz predsednikovega urada. Predsednikovo odločitev so že pozdravili v Civilni iniciativi izbrisanih aktivistov in Amnesty International Slovenije.

KRKA DOMA
V Kočevju bodo v prvi polovici prihodnjega meseca začeli s prenovo Ljubljanske ceste, ki je ena najpomembnejših cest v mestu. Po besedah kočevskega župana Vladimirja Prebiliča bo prenova temeljita, potekala pa bo po delih. Pri tem se ne bo mogoče izogniti prometnim zaporam. Prenova bo po temeljita, je še napovedal. Poleg prenove same cestne površine načrtujejo razširitev kolesarskih povezav ter ureditev obcestne infrastrukture, kot so pločniki, razsvetljava in podobno. Temeljito nameravajo obnoviti tudi vse, kar je pod zemljo, kot so odvodnjavanje meteornih voda in fekalna kanalizacija, telekomunikacijske povezave, elektrika in vodovod. Skrajni rok za dokončane del je 15. november.

Na Grmu Novo mesto, centru biotehnike in turizma že nekaj let na področju kmetijstva uvajajo robote in drone, ki olajšajo mnoga zahtevna in natančna dela pri pridelavi hrane. Del njihove robotizacije so predstavili na 3-dnevem sejmu IFAN INTRONIKA ROBOTICS v Ljubljani. Direktor Grma Novo mesto, centra biotehnike in turizma Tone Hrovat je povedal, da si z roboti pomagajo že dve desetletji, in sicer pri molži krav in za presajanje sadik, kupili pa so tudi traktorje, ki uporabljajo GPS tehnologijo in lahko sejejo, škropijo ali okopavajo samostojno brez voznika. Novo tehnologijo pa načrtujejo tudi v Gostišču na trgu, kjer bosta pri strežbi pomagala dva robota. Tudi v vinogradništvu se obetajo novosti. Droni poslikajo teren in nato samostojno škropijo trte. Tudi za vodenje dronov bodo na šoli pripravili izobraževanje.

Mestna občina Novo mesto podpira prizadevanja za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, je po nedavnem prvem sestanku skupine za pripravo vloge za akreditacijo javnega visokošolskega zavoda oz. univerze s sedežem v Novem mestu povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Novo mesto po njegovih besedah premore tudi ustrezno infrastrukturo zanjo.

Osrednja informativna oddaja, 22.2.2022