IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: V Metliki obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva

Piše: R.K.

Čas objave:
20.07.2023 13:43

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: V Metliki obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva; Neurje znova udarilo po naši regiji, poškodovan tudi delavec elektro podjetja.

SVET NA KRKI

V koprskem pristanišču se je včeraj zvečer zaradi severnega vetra, ki je pihal s hitrostjo 140 kilometrov na uro, s priveza odtrgala 350 metrov dolga kontejnerska ladja. S krmo se je močno približala potniškemu terminalu, a se ga, sodeč po prvih podatkih, ni dotaknila, tako da večje škode ni bilo, so povedali na pristaniški kapitaniji.

Ameriški tehnološki velikan Apple naj bi na skrivaj razvijal sistem umetne inteligence, ki bo konkuriral klepetalnemu robotu ChatGPT. Zaposleni pri Applu so projekt poimenovali Apple GPT, saj delajo na razvoju podobnega velikega učnega modela, je poročal Bloomberg News.

KRKA DOMA

V Metliki so tretjič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva. Z njim se spominjajo dogodka med drugo svetovno vojno, ko je skupina padalcev zavezniških sil spomladi 1944 pristala v Beli krajini. Med njimi je bila tudi pesnica in narodna herojinja Izraelka Hana Seneš. Padalcem so pomoč in zatočišče ponudili dobri ljudje, še danes pa je spomin na ta dogodek živ. Prav tako kot prijateljstvo med narodoma, je poudarila slavnostna govornica predsednica Nataša Pirc Musar. Vesela je, da prijateljstvo potrjujejo tudi dobri gospodarski odnosi. Predsednica se je tudi zahvalila Belokranjcem, ki že več generacij ohranjajo spomin na Hano Seneš.

Metliški gasilci so pred točo reševali otroke. Izvedeli so, da je bilo v njihovi občini v času neurja 210 tabornikov. Z vodjami taborov so se dogovorili za pomoč in aktivirali vseh svojih 17 operativnih enot. Reševali so otroke iz štirih različnih taborov, eden od njih je bil za otroke s posebnimi potrebami. Vodniki so na vseh taborih ostali mirni ter brez večje panike izpeljali evakuacijo, otroci pa so ob tem ostali kar se je le dalo mirni in neprestrašeni. Po nevihti so si ogledali kakšne posledice sta toča in neurje pustili na lokacijah taborov. Nevihta je prinesla zelo močne sunke vetra s točo in udari strel. Južni del občine Metlika na območju Krasinca in Prilozja, je prizadela tudi debela toča. Županja Martina Legan Janžekovič je povedala da tako velike toče v njihovih krajih še niso. Premer je znašal 10 centimernov, kar je skoraj toliko, kot teniška žogica. Toča je povzročila precejšnjo škodo tako na objektih, avtomobili, pa tudi kmetijskih površinah.

Vremenske razmere so se danes vendarle umirile, je pa pri odpravljanju posledic neurja pa se je zgodila tudi nesreča. V bližini naselja Korita v občini Trebnje je v sredo zvečer udar električnega toka pod daljnovodom v gozdu poškodoval delavca elektro podjetja. Reševalci so ga oskrbeli na kraju dogodka ter ga s pomočjo gasilcev prenesli iz gozda do reševalnega vozila, nato pa v novomeško bolnišnico.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 20.7.2023