Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – V Sevnici sofinancirajo sterilizacijo in kastracijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.10.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije se je danes začel Teden otroka, ki poteka z osrednjo temo Razigran uživaj dan! - z njo želijo postaviti protiutež posledicam ukrepov zoper epidemijo covida-19 in poudariti pomen igre, igranja in prostega časa.

Z razglasitvijo nagrajenca za medicino se danes začenja teden Nobelovih nagrad, do prihodnjega ponedeljka bodo objavili še nagrajence na ostalih področjih. Nobelove nagrade sicer podeljujejo že 120 let.

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo predvidoma danes sporočila odločitev glede uporabe morebitnega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19, ki bi ga uporabili šest mesecev po drugem odmerku. Več evropskih držav je sicer že začelo cepiti ranljive skupine s poživitvenim odmerkom, tudi Slovenija.

KRKA DOMA:
Nova brv čez Krko bo povezala Loko, Kandijo in Šmihel. Namenjena bo kolesarjem in pešcem, umeščena bo na desnem bregu Krke tik pred izlivom Težke vode, kjer bo tudi manjši vstopni trg, na levem bregu pa bo dostop preko klančine in stopnic na Župančičevo sprehajališče. Dolga bo dobrih 120 metrov in široka nekaj več kot 4 metre, na sredini bo razgledna ploščad v širini 7 metrov. Jeklena konstrukcija brvi, ki jo je s sodelavci projektiral eden najbolj priznanih evropskih graditeljev in projektantov mostov Marjan Pipenbaher, bo težka preko 200 ton. Največji izziv pri gradnji bo težko jekleno konstrukcijo postaviti čez reko, kar bodo rešili z sestavljanjem po delih. Brv bo gradil CGP, dela naj bi se začela konec tega meseca in se zaključila do konca prihodnjega leta.

Zaradi porasta števila zapuščenih živali, predvsem mačk, se je Občina Sevnica že pred petimi leti odločila za preventivni ukrep sofinanciranja sterilizacije lastniških mačk, saj je to po priporočilih stroke najboljša preventiva pri zmanjševanju števila zapuščenih živali. Akcija poteka dvakrat letno, spomladi in jeseni. Od letošnjega leta je v akcijo poleg sterilizacije vključen tudi ukrep kastracije. Akcija subvencioniranja sterilizacije in kastracije lastniških mačk poteka od danes pa do 16. oktobra.

Občina Šentjernej bo z novim letom zvišala komunalni prispevek. To bo veljalo tako za fizične osebe kot za podjetja. V slovenskem merilu je šentjernejska občina po pobranem komunalnem prispevku na repu lestvice. Tudi višje cene bodo še vedno nižje od denimo komunalnega prispevka v občinah Straža, Dolenjske Toplice, Novo mesto, Brežice.

Osrednja informativna oddaja, 4.10.2021

Krka ob enih