nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Vložili bodo pobudo za začetek zbiranja podpisov

Piše: R.K.

Čas objave:
05.04.2023 13:21

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: 11 jugovzhodnih občin v zbiranje podpisov za vložitev zakonskega paketa za reševanje romskih vprašanj; V Novem mestu zaživel laboratorij za razširjeno resničnost.

SVET NA KRKI

Slovenija je po samooceni zdravja državljanov pod svetovnim in evropskim povprečjem. Svoje zdravje namreč pozitivno ocenjujeta manj kot dve tretjini prebivalcev, ugotavlja mednarodna raziskava, v kateri je sodelovala tudi Mediana. Prebivalci Slovenije slabše kot leto poprej ocenjujejo tudi svojo telesno pripravljenost, težo in razpoloženje.

Stopnja varčevanja gospodinjstev v območju evra je bila v zadnjem lanskem četrtletju pri 14,1 odstotka, potem ko je bila v tretjem četrtletju pri 13,3 odstotka. Gre za prvo četrtletno zvišanje stopnje varčevanja po šestih zaporednih padcih, je objavil evropski statistični urad Eurostat.

KRKA DOMA

Župani 11 občin jugovzhodne Slovenije so na sestanku v Brežicah sklenili, da bodo v DZ vložili pobudo za začetek zbiranja 5000 podpisov volivcev za vložitev paketa sprememb petih zakonov, namenjenega reševanju romskih vprašanj. Ugotavljajo namreč, da se stanje na tem področju poslabšuje, zato edino rešitev vidijo v spremembah zakonodaje. Po besedah brežiškega župana Ivana Molana se namreč zadeve, povezane z Romi, na jugovzhodu države poslabšujejo. Pojavlja se predvsem vse več kršenja javnega reda in miru ter nasilja s strani posameznih Romov, med katerimi so vse pogosteje tudi mladoletni Romi.
Župani predlagajo spremembe petih zakonov - zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela, zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o voznikih. S spremembami prvega predlagajo, da bi se otroški dodatek v primerih, ko starši otroka po 15. letu ne vključijo v nadaljnje šolanje, zmanjšal za tretjino. S spremembami zakona o socialnovarstvenih prejemkih predlagajo, da se v primeru, da otrok ne obiskuje osnovne šole in da imajo starši zapadli dolg do javnih institucij, denarna socialna pomoč izplačuje v naravi. S spremembami zakona o trgu dela želijo spodbuditi interes za vključevanje v delo tistih, ki imajo status brezposelne osebe. Hkrati predlagajo, da se javna dela na področju ranljivih skupin z dveh podaljša na štiri leta. S predlaganimi spremembami zakona o varstvu javnega reda in miru želijo zaostriti sankcije za streljanje z orožjem zunaj za to namenjenih prostorov, s spremembami zakona o voznikih pa določiti, da sta za pristop k opravljanju vozniškega izpita nujna devetletno obiskovanje osnovne šole in zaključen sedmi razred. Župani računajo, da bodo lahko občine podpise začele zbirati nekje v maju. Če pobudnikom uspe zbrati 5000 podpisov podpore, predsednik DZ po prejemu predloga zakona z zadostnim številom podpisom podpore obvesti poslance o začetku zakonodajnega postopka.

V najmlajšem slovenskem raziskovalnem zavodu, znanstveno-tehnološkem središču Rudolfovo v Novem mestu, so ob prvi obletnici delovanja uradno odprli laboratorij za razširjeno resničnost. Nova raziskovalna infrastruktura se je pridružila t. i. laboratoriju za tovarne prihodnosti oz. Labtopu. V dveh še načrtovanih laboratorijih pa se bodo posvetili še drugim tehnološkim področjem, ki jih prepoznavajo kot zanimiva.

Osrednja informativna oddaja, 5.4.2023