IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Vuzemski ponedeljek

Piše: R.K.

Čas objave:
29.03.2024 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : Vuzemski ponedeljek; Obisk Predsednika Državnega sveta

SVET NA KRKI

Člani odbora državni zbor za zdravstvo začenjajo razpravo o vladnem predlogu novele zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Predlagane spremembe večinoma sledijo vladnemu odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga sindikat Fides izpodbija na ustavnem sodišču.

Občina Središče ob Dravi bo danes v skladu z napovedmi sprožila upravni spor glede sklepa vlade o vzpostavitvi azilnega doma, je povedal Toni Jelovica. Za pripravo in vložitev potrebne dokumentacije so pooblastili odvetniško družbo Matoz. Kot je povedal Jelovica, pričakujejo zadržanje izvršitve sklepa vlade.

KRKA DOMA

Na velikonočni ponedeljek, na Trgu svobode v Metliki, se bo odvijala tradicionalna prireditev »Vuzemski ponedeljek«, ki jo organizira Folklorna skupina Ivan Navratil. Predsednik skupine Janez Stopar. Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje zaviranja kola, ki ga je že od leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu Belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Gre za šest različnih iger: kolo, most, rešeca, robčeca , petelinji boj in turn. To je najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil leta 2013 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine in od leta 2018 razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom. Dogajanje bodo letos popestrili Mestna godba Metlika in Kulturno umetniško društvo Oton Župančič iz Vinice.

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je nedavno obiskal dolenjske župane, ki so ga toplo sprejeli. Po srečanju je novomeški župan Gregor Macedoni izrazil zadovoljstvo nad razvojem dolenjske regije, poudarjajoč predvsem avtocestno povezavo med Ljubljano in Zagrebom ter uspešno gospodarstvo. Izpostavil je tudi, da se gospodarstvo razvija v vseh občinah osrednje Dolenjske, kar vodi v številne pozitivne posledice, kot so stanovanjski projekti, pozitivna demografija in gradnja šol ter vrtcev. Predsednik Državnega sveta Lotrič je obisk povzel kot priložnost za spoznavanje uspešnosti razvoja Dolenjske, pohvalil župane za učinkovito upravljanje s proračunom in izpostavil pomen razvoja podeželja ter drugih centrov izven Ljubljane in Maribora. Posebej je pozdravil prisotnost gospodarskega in družbenega razvoja ter poudaril pomen javnega inštituta Rudolfovo. Državni svetnik Bojan Kekec pa je poudaril vlogo Državnega sveta pri obravnavi lokalnih izzivov.

Osrednja informativna oddaja 29.03.2024