1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Z vrabčkom Čivijem po 17 postajah

Piše: R.K.

Čas objave:
26.08.2022 13:34

V Današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Dežela kozolcev z novo tematsko potjo; V Melaminu zaključili prvo fazo sanacije; Poleg vadbenega otoka bo zraslo otroško igrišče.

SVET NA KRKI

Prihodki od prodaje storitev so bili junija v Sloveniji v povprečju za 1,3 odstotka višji kot maja. Najvišjo rast je bilo opaziti v poslovanju z nepremičninami, povečali so se tudi v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih ter gostinstvu, v vseh preostalih panogah pa so se zmanjšali.

Vesoljski teleskop James Webb je odkril prve neizpodbitne dokaze o obstoju ogljikovega dioksida na eksoplanetu, so v četrtek sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Teleskop je sledove ogljikovega dioksida odkril v atmosferi planeta WASP-39 b, ki kroži okoli zvezde, podobne našemu soncu, od Zemlje pa je oddaljen 700 svetlobnih let.

KRKA DOMA

Občina Šentrupert se je januarja lani prijavila na 6. javni poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev na območju LAS Dolenjska in Bela krajina ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na razpisu smo bili uspešni, prejeli so dobrih 28.600 evrov, namenjenih projektu Dežela kozolcev - Dežela šestega čuta. V sklopu projekta so okoli dežele kozolcev postavili nov lesen plot v dolžini 400 metrov in novo učno pot Vrabček Čivi odkriva deželo kozolcev, v sklopu katere so postavili nove informacijske table. Obiskovalcem so na 17 postajah predstavljene šege in navade, različni deli kozolcev, tradicionalne obrti ter ogrožene živalske vrste in rastlinske vrste. Pri živalskih vrstah je natisnjena tudi QR koda, ko ji lahko obiskovalci poskenirajo s telefonom poskeniramo in nato slišijo oglašenje ptic. Poleg tega so kupili 20 novih avdio vodičev in organizirali dogodek Šentrupertski slavčki pojejo. Dogodek sicer pripravljajo zadnji dve leti.

V kočevskem Melaminu, ki ga je prizadela industrijska nesreča, so zaključili prvo fazo sanacije. Trenutno v podjetju obratuje četrtina proizvodnje, hkrati nadaljujejo s postopnim zagonom preostale proizvodnje, pri čemer zaradi varnosti na trenutni lokaciji ne načrtujejo vzpostavitve dela proizvodnje, kjer se uporablja epiklorhidrin, so sporočili. Od majske nesreče do danes so z lokacije nesreče odstranili vse vnetljive in druge nevarne snovi ter zagotovili delovanje vseh protipožarnih sistemov, ki v nesreči niso bili uničeni. Prav tako so v celoti izvedli dekontaminacijo območja nesreče, z lokacije je bila odstranjena tudi vsa poškodovana oprema.Opravljene analize tal in vodnih virov so tudi pokazale, da vplivov na okolje po izrednem dogodku ni bilo, so zapisali v sporočilu za javnost.
V drugi fazi, ki bo sledila, bodo v podjetju nadaljevali z vzpostavljanjem nadaljnje proizvodnje, vse v želji, da ohranijo čim več delovnih mest. Poleg odgovornosti do varovanja okolja si namreč kljub spremembam v količini proizvodnih procesov prizadevajo ohraniti vseh 220 delovnih mest, pravijo.

Po tem, ko so nedavno na Koščakovem hribu v Grosuplju odprli vadbeni otok, bo poleg njega kmalu tudi otroško igrišče. Občina Grosuplje je namreč zanj uspešno pridobila evropska sredstva. Uredili bodo otroško igrišče s kombiniranim otroškim igralom in prostorom za igro z žogo ali izvajanje telovadbe. Tako kot vadbeni elementi na vadbenem otoku, bodo tudi igrala v kovinski izvedbi z izgledom lesa. Namestili bodo tudi klopi in koše za smeti. Predvidena celotna vrednost projekta je dobrih 110 tisoč evrov, delež sofinanciranja pa znaša dobrih 71.500 evrov.