zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – Praznik topliškega jabolka v Dolenjskih Toplicah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.10.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih. Minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.

V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Najbolj so se podražila jabolka, za dobrih 35 odstotkov, in mleto mešano meso, za skoraj 23 odstotkov.

Medtem ko so v visokogorju že nekaj dni vremenske razmere podobne zimskim, so se temperature to jutro tudi ponekod po nižinah spustile pod ničlo, še hladneje pa bo v četrtek zjutraj, ko se marsikje obeta slana.

KRKA DOMA:
V Dolenjskih Toplicah so s celodnevno cenitvijo doma pridelane buče danes začeli prireditve ob tradicionalnem Prazniku topliškega jabolka. Nadaljevali ga bodo v petek in ga končali z nizom sobotnih prireditev. Osrednji del sobotnega dogajanja bo pripadel odprtju prenovljene Sitarjeve hiše, ki bo obogatila topliško turistično ponudbo.

Poleg Krškega bi tudi v Brežicah radi bili mestna občina. Predlog so svetniki na izredni seji soglasno podprli. Vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave Patricia Čular je v utemeljitvi navedla, da se je po dveh neuspešnih poskusih v preteklih letih, da postane mestna občina, marsikaj spremenilo. Brežice imajo zdaj fakulteto, število občanov pa se je okrepilo. Imajo 50 ustanov, od teh 20 državnih, 300 nevladnih organizacij, gimnazijo ter bolnišnico. Brežičani so sicer status mestne občine skušali dobiti že leta 2005 in 2009.

V Sodražici zaključujejo izgradnjo glavnega občinskega vodovoda. Projekt izvajajo v okviru projekta SORIKO, ki so ga v letu 2015 začeli skupaj s sosednjima občinama Kočevje in Ribnica. Trenutno je sicer v občini na vodovod priključenih okoli 70 odstotkov prebivalcev.

Osrednja informativna oddaja, 12.10.2021

Krka ob enih