stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zahvalili so se prostovoljcem

Piše: R.K.

Čas objave:
06.12.2023 13:05

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Ta veseli dan prostovoljcev Rdečega križa Novo mesto; Leto dni stičišča SRC-EDIH; Policisti imajo polne roke dela z migranti.

SVET NA KRKI

Nižanje subvencije pri plačilu vrtca, ki ga je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda napovedal v okviru obravnave proračunskih dokumentov, s katerimi se znižujejo sredstva za predšolsko vzgojo, za zdaj ni predvideno. Ukrep so kot začasno rešitev nameravali vključiti v zakon o obnovi, a to ni bilo realizirano, so pojasnili na ministrstvu.

V projektu SpaceDent, ki pripravlja zobozdravstvo na večletne misije v vesolju, so slovenski študenti med paraboličnim letom nad Atlantskim oceanom uspešno izvedli poskuse prepariranja zob in izdelovanja zobnih zalivk. Projekt SpaceDent združuje študente dentalne medicine, strojništva in elektrotehnike Univerze v Ljubljani (UL), ki so opravili preliminarno raziskavo, v kateri so primerjali varno uporabo zobozdravstvenih inštrumentov v simulirani breztežnosti in zemeljski gravitaciji. Glavni namen projekta je namreč narediti prvi korak k pripravi zobozdravstva za dolgotrajne misije na Luno in Mars.

KRKA DOMA

Letošnji mednarodni dan prostovoljcev, ki je bil 5. decembra, je Rdeči križ Novo mesto obeležil s podelitvijo priznanj najzaslužnejšim prostovoljcem za njihovo dolgoletno dela. Podelili so štiri zahvale za štiriletno in deset priznanj za osemletno delo v krajevnih organizacijah. Podelili so tudi dve Izjemni priznanji Območnega združenja RK Novo mesto in sicer Branki in Jožetu Pavlinu in Mateji Jerič. Zakonca Pavlin sta donatorja predvsem v Krajevni organizaciji RK Dolenjske Toplice že vrsto let. Nikoli nista odrekla pomoči osebno ali tudi kot podjetje Pagras, ki je sodelovalo kot donator v mnogih večjih humanitarnih akcijah. Mateja Jerič, sedanja direktorica DSO Novo mesto, je bila 18 let zaposlena na MO Novo mesto na družbenih dejavnostih in vodilna sila projektov Donirana hrana, Prostofer Rudi, subvencioniranje toplega obroka za starejše in e- oskrba na domu. S tem je udejanila skrb za najbolj ranljive ljudi za katere se zavzemajo tudi pri Rdečem križu Novo mesto. Na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto združujejo več kot 500 prostovoljcev. Z njihovo pomočjo pa predvsem vključujejo socialno ranljive skupine, zmanjšujejo neenakost in blažijo različne vrste stisk.

Evropsko digitalno inovacijsko stičišče SRC-EDIH, katerega koordinator je Razvojni center Novo mesto, gospodarskim družbam in podjetnikom ponuja pomoč pri procesu digitalne preobrazbe. Stičišče je zaživelo pred letom dni, njegova ključna naloga pa je krepitev digitalne preobrazbe na vseh ravneh. Direktor Razvojnega centra Franci Bratkovič je povedal, da stičišče sicer lahko pomaga pri razvijanju digitalnih veščin s testiranjem pred investiranjem, z oceno digitalne zrelosti, z omogočanjem mreženja v inovacijskem sistemu in s podporo pri iskanju virov financiranja. SRC-EDIH je tudi točka znanja, smernic in podpore za pospešitev široke uporabe ključnih digitalnih tehnologij, kot so super računalništvo, umetna inteligenca, kibernetska varnost in robotika ter osišče razvoja digitalno podprtih inovativnih poslovnih modelov.

Včeraj zvečer so na območju Rigonc ob meji s Hrvaško ustavili avtomobil nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da v njem 22-letni Moldavec in 38-letni Armenec prevažata štiri Turke, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto. Moldavca in Armenca bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z migranti iz Turčije pa še potekajo.

Osrednja informativna oddaja Krka bo enih, 6.12.2023