volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih : Zaščita človeških ribic

Piše: R.K.

Čas objave:
12.12.2023 13:39

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih : V Pešca je trčil vlak; Zaščita človeških ribic

SVET NA KRKI

V avstrijskem parlamentu je danes dan narodnih skupnosti, ki naj bi postavil v ospredje raznolikost manjšin in njihovo vlogo kot dela kulturne identitete v Avstriji. S predavanji, razpravami razstavami in kulturnimi dogodki naj bi poudarili jezikovno in kulturno raznolikost in prispevek narodnih manjšin v družbi ter govorili o prihodnjem razvoju.

V Tropski hiši Celje sta v soboto na svet prikukala dvojčka moholijevih galagov, živali z največjimi uhlji med sesalci. Moholijevi galagi v Sloveniji prebivajo le v celjski tropski hiši, prav tako pa je ta hiša prva naravovarstvena institucija v zgodovini, ki gosti to vrsto primatov. Prvi je v hišo leta 2021 iz Češke prispel samec Amani.

KRKA DOMA

Včeraj zjutraj malo pred deveto uro so policisti prejeli obvestilo o nesreči na železniških tirih v kraju Hudo na območju PP Trebnje, kjer je vlak trčil v 33-letnega moškega. Po opravljenem ogledu so ugotovili, da je moški pešačil po tirih iz smeri Hudega proti Mirni Peči. V isti smeri je pripeljal vlak, strojevodja je moškega opozarjal z zvočnimi signali, vendar trčenja ni mogel preprečiti. Po trčenju je 33-letnih poškodovan obležal na tirih. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, po zadnjih podatkih ne gre za hujše poškodbe. V istem dnevu, nekaj pred 21. uro, so bili policisti obveščeni o vlomu na avtocestnem postajališču Starine. Neznanci so vlomili v skladiščni objekt, poškodovali kamere, odtujili predmete in peš pobegnili. Policisti PP Novo mesto so hitro ukrepali in ustavili avtomobil Renault Megane na Otočcu, v katerem so bili trije osumljenci, za katere se je izkazalo, da so bili tudi vlomitelji. Ukradene predmete so zasegli in vrnili lastnikom, po zaključeni preiskavi pa bodo trojico ovadili na pristojno tožilstvo.

Društvo Proteus, ki se zavzema za naravo in okolje v Beli krajini, je imelo aktivno leto, polno prizadevanj za ohranjanje vodnih virov in habitatov. Januarja so vložili tožbo zaradi neupravičenega odvzema osmih človeških ribic iz narave za akvarij. Februarja so organizirali okroglo mizo o ogroženosti voda v Beli krajini, kar je privedlo do finančne podpore Občine Črnomelj v višini 3.500 evrov za dodaten monitoring vodnih virov. V oktobru so pri Evropski komisiji vložili pritožbo zoper Republiko Slovenijo zaradi domnevnega kršenja habitatne direktive EU pri zaščiti belih in črnih človeških ribic. Novembra pa so se v Bruslju udeležili okrogle mize v Evropskem parlamentu, kjer so predstavili aktualne težave. Po besedah predsednika društva, Blaža Heija, bodo aktivnosti nadaljevali tudi v prihodnjem letu, zaključevanje projekta HaČloRi in prizadevanja za zavarovanje habitata črnega močerila pa ostajajo ključni.  Tožba pred upravnim sodiščem še ni dosegla epiloga, pritožba pri Evropski komisiji pa je še v postopku obravnave.

Osrednja informativna oddaja 12.12.2023