stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Zdravje kot osrednja vrednota v Trebnjem

Piše: R.K.

Čas objave:
11.11.2022 13:10

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Zdravje kot osrednja vrednota v Trebnjem že tri desetletja; Krvodajalski junaki in promocija krvodajalstva v Novem mestu; Črnomaljski otroci so dobili nov vrtec; Lokalne volitve 2022: Trebanjskemu županu so se v tekmi za županski položaj zoperstavili štirje tekmeci.

SVET NA KRKI

Vinogradniki danes zaznamujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po Sloveniji postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino. Dogajanje ob martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik.

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bo predvidoma ustavljen vse do konca meseca, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne. Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra. Ob ustavitvi šestega bloka je bilo sicer predvideno, da bo ta v mirovanju do 2. novembra, že takrat pa so omenjali možnost podaljšanja ustavitve do konca meseca.

KRKA DOMA

Območno združenje novomeškega Rdečega križa je včeraj podelilo priznanja krvodajalcem jubilantom, ki so kri darovali od 20- in vse do 110-krat. Letos je bilo v njihovem okviru izvedenih 42 krvodajalskih akcij in krvodajalci so 4161-krat darovali kri. V naslednjem letu bodo na novomeškem območnem združenju Rdečega križa zastavili program, ki bo še bolj naravnan k pridobivanju novih krvodajalcev. Na pomoč jim bodo priskočili tudi zdravstveni delavci iz Centra za transfuzijsko dejavnost, ki jim bodo pomagali pri promociji. Že letos bodo organizirali stojnico za predstavitev krvodajalstva na Centru srednjih šol Novo mesto, pozvali pa bodo tudi fakultete, da jih bolj podprejo pri promociji krvodajalstva. Še naprej pa bodo izkazovali hvaležnost vsem rednim in »upokojenim« krvodajalcem z organiziranjem izletov, druženj in drugimi drobnimi pozornostmi.

Projekt Zdrave občine se je v Trebnjem začel leta 1992, ko je takratna skupščina prepoznala stisko v družinah in okolju zaradi odvisnosti od alkohola in velikega števila samomorov in se odločila, da je treba ukrepati. Sprejeli so resolucijo, s katero so se zavezali, da bo vsa nadaljnja politika usmerjena v skrb za dobre medčloveške odnose in osebno odgovornost posameznika za vzpostavljanje zdravega okolja. Zdravje in njegova promocija kot osrednja vrednota (so)delovanja različnih posameznikov in institucij ter podpora politike je temelj mednarodnega gibanja Zdrave občine/Zdrava mesta, ki v Temeniški in Mirnski dolini živi že tri desetletja. Obletnico so na CIKu Trebnje s strokovnim dogodkom obeležili včeraj.

V Loki v Črnomlju so včeraj slavnostno odprli novo zgrajeni vrtec. Z naložbo vredno okoli 5,2 milijonov evrov je občina pridobila 14 novih oddelkov vrtca, kuhinjo, pralnico in vse ostale spremljajoče prostore, ki jih vrtec potrebuje za svoje delovanje ter zunanjo ureditev z igrali in ozelenitvami. Vrednost celotnega projekta je znašala dobrih 5 milijonov EUR. Ob upoštevanju različnih smernic za energetsko varčno stavbo, s čim manjšimi emisijami v zrak ter z izvajanjem tehnično-investicijskih ukrepov, ima investicija izredno pozitiven vpliv na ekološko ozaveščanje vseh udeležencev ter zmanjšanje škodljivih emisij na okolje.

LOKALNE VOLITVE 2022

Trebanjskemu županu Alojziju Kastelicu, ki se za svoj peti zaporedni mandat poteguje s podpisi volivcev, so se v tekmi za županski položaj zoperstavili štirje tekmeci. To so kandidat SDS, 39-letni diplomirani inženir lesarstva in trebanjski nepoklicni podžupan Jože Avguštinčič, 48-letni magister politologije in nekdanji trebanjski občinski svetnik Gregor Kaplan iz Gibanja Svoboda, 47-letni gimnazijski maturant in nekdanji poslanec NSi Blaž Pavlin ter 43-letna univerzitetno diplomirana pravnica in v zadnjih dveh mandatih trebanjska občinska svetnica in kandidatka trebanjske liste Drot – za razvoj Mateja Povhe. Večina Kastelčevih tekmecev se je za kandidaturo odločilo, ker so mnenja, da je nastopil čas za temeljite premike ter da Občina Trebnje potrebuje svež veter in nov zagon v občinskih jadrih.

Osrednja informativna oddaja 11.11.2022