Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Znani rezultati preiskave vzorcev vode na Kočevskem

Piše: R.K.

Čas objave:
17.06.2022 12:48

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Znani rezultati preiskave vzorcev vode na Kočevskem in obeta se poostren nadzor medobčinskega redarstva

SVET NA KRKI

Zdravniška zbornica Slovenije je vlado pozvala k razmisleku, da bi znova uvedla možnost kratkotrajne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika. Ocenjujejo namreč, da gre pri pisanju potrdil za do tridnevne odsotnosti za povsem birokratsko obremenitev zdravstva, za katero mora zdravstveno osebje namenjati čas po nepotrebnem.

Zaradi stavke novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo v ponedeljek na TVS spremenjena programska shema. Informativne oddaje prvega programa bodo krajše, je sporočilo vodstvo RTVS. Kot je dodalo, bo zagotovilo, da pri tem ne bo kršena pravica do obveščenosti. Nasprotno v stavkovnem odboru zagotavljajo, da programov ne bodo krčili.

Prag tveganja revščine je v letu 2021 znašal 771 evrov na mesec, stopnja tveganja revščine pa je bila 11,7-odstotna in se je v primerjavi z letom prej znižala za 0,7 odstotne točke. Pomemben dejavnik zniževanja revščine ostajajo socialni transferji, vključno s pokojninami, so objavili na spletni strani Statističnega urada RS.

KRKA DOMA

Preiskave vzorcev vode, vzetih iz vrtin in zajetij na Kočevskem 6. in 7. junija, so pokazale, da v preiskanih virih pitne vode ni zaznati vpliva industrijske nesreče, do katere je prišlo 12. maja v Melaminu. Poročilo o tem, ki ga je objavil NIJZ, tako potrjuje ugotovitve vzorcev vode, vzetih konec maja. Tokratna analiza je zajela vzorce 12 zajetih in vrtin. Med drugim so preverjali vsebnost petih spojih, ki bi lahko v vodo prišle zaradi nesreče v Melaminu, med drugim epiklorhidrina, dietilentriamina in formaldehida. Koncentracija vseh treh je bila v vseh vzorih pod mejo zaznavnosti oziroma določljivosti. Glede na rezultate meritev ter na prejšnje preiskave v sklopu spremljanja morebitnih vplivov nesreče v Melaninu na NIJZ menijo da nesreča ni vplivala na kakovost vode v vrtinah in zajetjih. Podobno analizo je Nacionalni inštitut za javno zdravje izvedel na podlagi vzorcev, odvzetih 24. in 25. ter 30. in 31. maja na 11 virih pitne vode, za katere je po oceni Agencije za okolje ugotovljena verjetnost povezave s širjenjem onesnaževal po nesreči v Melaminu. Tudi takrat so ugotovili, da na preiskanih vzorcih ni bilo zaznati vpliva nesreč. Na tej podlagi so 7. junija tudi preklicali preventivne omejitve uporabe pitne vode na kočevskem. NIJZ sicer v poročilu predlaga, naj se spremljanje stanja kakovosti vode nadaljuje.

Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Dolenjske opaža, da se vozniki mopedov, lahkih motornih vozil in štirikolesnikov večkrat vozijo v nasprotno smer preko Kandijskega mostu proti Glavnemu trgu, prav tako neprimerno upravljajo z vozili na območju za pešce na Glavnem trgu. Na območjih bodo posledično izvedli poostren nadzor. Vožnja v nasprotno smer na Kandijskem mostu je izredno nevarna, saj je na mostu steza za pešce in prav tako večje število pešcev, ki se ob primeru nasproti vozečega vozila in pravilno vozečega vozila ne morejo varno umakniti. Za vožnjo v nasprotno smer je predpisana globa v višini 160 evrov . Prav tako medobčinsko redarstvo prejema več klicev občanov, ki opažajo kolesarje, mopediste, voznike lahkih motornih vozil in električnih skirojev po Glavnem trgu, kjer je prometni režim določen kot območje za pešce. V območjih za pešce je sicer dovoljen promet uporabnikom posebnih prevoznih sredstev, voznikov lahkih motornih vozil in kolesarjev, vendar le na način, da z vožnjo ne ogrožajo pešcev. Prav tako vožnja ne sme presegati hitrosti s kakršno se gibljejo pešci. V primeru, da je zaznan prekršek voznika kolesa, električnega skiroja in ostalih prevoznih sredstev, ki so omenjeni zgoraj, jih lahko redar oglobi v višini 80 evrov. Zaradi omenjenega bo medobčinsko redarstvo dnevno izvajalo nadzor na omenjenem območju.

Osrednja informativna oddaja, 17.6.2022