IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna - epidemija je povzročila veliko število odpadkov v naravi

Piše: R.K.

Čas objave:
18.03.2021 11:30

Poklepetali pa smo tudi s starim / novim direktorjem Javnega komunalnega podjetja Novo mesto d. o. .o Bojanom Kekcem.

Količina odpadkov se je v času epidemije koronavirusa močno povečala. Pri tem mislim predvsem na ogromne količine odpadkov, odvržene v naravo. Najboljši sogovornik na to temo je seveda Javno podjetje Komunala Novo mesto. Morda bomo z današnjo oddajo vendarle premaknili našo miselnost naprej v smislu varovanja narave in ločevanja ter recikliranja odpadkov. Pa začnimo z besedo krožno gospodarstvo.
Kadar beseda nanese na to temo, pogosto začnemo pripovedovati o odpadkih in kako je vsega preveč. Predvsem plastike, ki onesnažuje naše vodotoke in seveda skrb glede mikroplastike. Zaskrbljenost je upravičena, ne le iz zdravstvenega in okoljskega vidika, temveč zaradi temeljnih vrednot in potreb v vsakodnevnem življenju. Krožno gospodarstvo niso le odpadki. Pravzaprav so ti le odraz oziroma rezultat naših vrednot in potreb. Naravni viri na našem planetu so omejeni, zato se je treba osredotočati že na zasnovo izdelkov ali storitev, njihovo proizvodnjo ali izvajanje in distribucijo ter razmisliti o možnostih ponovne uporabe, popravila ter reciklaže. Krožno gospodarstvo lahko zelo preprosto udejanjite v vsakodnevnem življenju. 
Zavest posameznika o varstvu narave se začne oblikovati že v otroštvu, v družinskem okolju in kasneje med vrstniki v vrtcu in šoli. Le na tak način vzgojimo odgovorne člane družbe z razvito okoljsko etiko in čutom za okolje. Poklepetali smo tudi z novi m direktorjem, gospodom Bojanom Kekcem. Povabili pa vas bomo tudi k čistilni akciji, ki bo v Mestni občino Novo mesto potekala predvidoma 27. marca. 
Več boste slišali v oddaji, ki jo je pripravila Vanja Movrin. 

Krkina tribuna, 18.3.2021

Krkina tribuna