volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Krkina tribuna

Krkina tribuna: Mladinski kino mladim približuje zelene tematike

Piše: R.K.

Čas objave:
17.11.2022 11:45

Projekt Mladinski kino: Zeleni dogovor mladim, tudi v dolenjski prestolnici, približuje pomembne zelene tematike. V tokratni Krkini tribuni, ki je letos namenjena mladim, smo spregovorili tudi o posvetu iniciative Heroji furajo v pižamah, ki se je odvil v Krškem, mladi pa so razpravljali o veliki dostopnosti alkohola in posledično visoki stopnji vinjenih voznikov na cestah.

V okviru projekta Mladinski kino: Zeleni dogovor, ki je del evropskega financiranja, se je v petih slovenskih krajih, tudi v dolenjski prestolnici, začel prvi del jesenske edicije projekta, ki mladim približuje pomembne zelene tematike, tokrat energetiko in podnebje. S tokratno zbirko filmov organizatorji opozarjajo na spremembe na mednarodnih energetskih trgih, kot posledica vojne v Ukrajini. Maja letos je Evropska komisija predstavila načrt REPowerEU kot odgovor na dvojno nujnost preoblikovanja evropskega energetskega sistema: odpravo odvisnosti Evropske unije od ruskih fosilnih goriv in reševanje podnebne krize. Z ukrepi iz načrta se lahko odzovemo na ambicije za varčevanje z energijo, diverzifikacijo oskrbe z energijo in pospešenim uvajanjem obnovljivih virov energije.

V Novem mestu so si projekcijo filmov o Podnebju in energetiki v torek ogledali dijaki Srednje elektro šole, Tehniške gimnazije in Srednje strojne šole Novo mesto. Sogovorec na novomeški razpravi je bil Miha Blažič, Novomeščan in družbeni aktivist, ki sicer živi v Ljubljani.

Mednarodno nagrajena iniciativa Heroji furajo v pižamah je iniciativa Zavoda VOZIM za manj voženj pod vplivom alkohola. Vožnje, ki so del Herojev, so namenjene ozaveščanju o tem, da alkohol ne sodi na cesto in naj vsak poskrbi za varen prevoz domov. Že 19. posvet iniciative Heroji furajo v pižamah, ki je v Krškem potekal minuli teden, je ponovno združil mlade s strokovnjaki in lokalnimi odločevalci. Namen posveta o rabi alkohola in prometni varnosti med mladimi je bila predstavitev težav in izzivov, s katerimi se soočajo mladi na področju rabe alkohola in lastnega udejstvovanja v prometu.

Predlogi mladih iz posveta se bodo v obliki akcijskega načrta predali tako predstavnikom Mestne občine Krško kot okoliških občin, iz katerih mladi prihajajo v tamkajšnje šole. Hkrati s tem bodo lokalno izvedene še herojske delavnice za mlade ter delavnice za starše.

Celotno oddajo lahko poslušate v pripeti datoteki.

Krkina tribuna, 17.11.2022