stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - V družinskem sporu v Beli krajini umrla ženska

Piše: M.K.

Čas objave:
20.03.2020 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI: Vlada je za zajezitev epidemije koronavirusa do nadaljnjega prepovedala gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter prepovedala dostop na javna mesta in površine. Odlok ne velja za posamezne dejavnosti, posameznikom dovoljuje denimo dostop do lekarn in trgovin, izjema so tudi ožji družinski člani.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki od danes velja na območju celotne države. Poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, je prepovedano tudi kuriti. Pristojni organi bodo izvajali poostren nadzor.

Ministrstvo za kmetijstvo obvešča sadjarje, da je za začetek prihodnjega tedna napovedana možnost jutranjih pozebnih temperatur, kar lahko prinese pozebo cvetov oz. rodnega nastavka. Strokovnjaki namreč predvidevajo, da so jablane v teh toplih dneh napredovale do faze, ko jim nizke temperature že lahko škodujejo.

KRKA DOMA: Policisti so bili včeraj, nekaj pred 18. uro obveščeni, da reševalci v zasebnem prostoru v Dolenji vasi pri Črnomlju oskrbujejo hudo poškodovano žensko. Kljub pomoči reševalcev je 67-letna ženska umrla na kraju kaznivega dejanja. V preteklosti moškega niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Kazenski zakonik za kaznivo dejanje uboja določa kazen zapora do petnajstih let.

Z Rdečega križa Metlika obveščajo vse prejemnike prehrambnih paketov, da se striktno držijo termina prevzema paketa hrane. Pakete lahko prevzamejo le osebno. V kolikor imajo s tem težave naj sporočijo na RK in jim bodo organizirali dostavo. Po pakete naj prihajajo le če so zdravi. Vse občane, ki zaradi nastale situacije potrebujete pomoč, predvsem starejši in bolni, ki bi potrebovali pomoč pri preskrbi s hrano in ali z zdravili, da se obrnite na Rdeči križ, kjer vam bodo njihovi prostovoljci dostavili potrebno.  Številki na kateri lahko pokličete: pisarna RK: 07 30 60 481, mobitel: 031 689 941. Hkrati prosijo vse, ki ste pripravljeni pomagati, da sporočite svoj kontakt na mail metlika.rk@siol.net., facebook stran RK Metlika oz. na zgoraj navedeni telefonski števili.Trenutno je vsak dan aktivnih 20 prostovoljcev, ki skrbijo za nemoten potek oskrbe metliških občanov.

Novomeška občina pa poziva vse občane in občanke, ki bi zmogli in želeli s prostovoljnim delom pomagati najbolj ranljivim skupinam prebivalstva pri dostavi hrane, zdravil in ostalih življenjskih potrebščin, da se pridružite prostovoljcem v različnih organizacijah. Občani se lahko obrnete na sledeče organizacije: 

• Območno združenje Rdečega križa Novo mesto (telefonska številka 041 746 742 ali prijava preko spletnega obrazca),
• Škofijska Karitas Novo mesto (telefonska številka 040 532 037 ali elektronski naslov simon@dvornik.org),
• Združenje katoliških skavtov in skavtinj (telefonska številka 070 650 844 ali elektronski naslov iztokkavsek62@gmail.com).
Vse telefonske številke in elektronske kontakte objavljamo tudi na spletni strani Radia Krka.

Komunala Novo mesto obvešča, da je danes začel veljati ukrep popolnega zaprtja zbirnih centrov za vse fizične osebe. Zaprti so zbirni center na Podbevškovi ulici v Novem mestu, na Cerodu, v Žužemberku in Šentjerneju. Občane pozivajo k odgovornemu ravnanju z odpadki in naprošajo, da odpadkov v teh kriznih časih ne puščajo na nedopustnih mestih, s čimer bi še dodatno ogrožali naše okolje. Sporočajo še, da se odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavurusa COVID-19 lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke v zelen zabojnik.  Rokavice, robce, maske se odložijo v plastično vrečko za smeti, ki naj bo tesno zaprta in zavezana, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. To vrečo se namesti še v drugo plastično vrečo in tudi to se tesno zaveže. Vrečo naj občani hranijo ločeno vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zeleni zabojnik.

VREME ZA REGIJO
Dežurni prognostik z Agencije za okolje Jure Cedilnik napoveduje sneg do nižin. 

Več v oddaji "Krka ob enih"

Krka ob enih, 20.03.2020

Informativna oddaja Radia Krka ob 13.uri