pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Kronika Ljubljana, Grosuplje

AVDIO: Previdno: Drzni tatovi še vedno na delu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.08.2016 11:22

Policisti Policijske uprave Ljubljana so bili obveščeni o dveh drznih tatvinah. Ena se je zgodila na območju Domžal, druga pa na območju Policijske postaje Grosuplje. V obeh primerih so se osumljenci do stanovanjske hiše pripeljali z osebnim vozilom, eden izmed njih je zamotil oškodovanca pod pretvezo, in sicer da odkupuje staro železo in v drugem primeru, da bi si ogledal vozilo, ki bi ga domnevno kupil.

 Oškodovanca so tako oddaljili od hiše, medtem pa so ostali v hiši izvršili tatvino (gotovine, nakita,…), in po dejanju kraj zapustili.
O tovrstnih dogodkih smo že večkrat poročali vendar so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. "Žrtve so predvsem starejši občani," pravijo na Policiji.
Foto: simbolna slika

Policisti se ob teh prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez več ur ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

"Občanom svetujemo da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vizuelno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, objekt, ko le to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal",
sporočajo policisti.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., vedno zahtevajte na vpogled identifikacijso izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa bodite tudi pozorni na videz oseb (oblačila, zunanji izgled, govor), znamko, barvo, tip in reg. št. vozila, s katerim so se neznanci pripeljali, ipd.
V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

"Občane tudi naprošamo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200", še pozivajo policisti.



Nataša Pučko, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana