pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Straža pri Raki

AVDIO: V včerajšnji nesreči poškodovan pešec, v današnji kolesar

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.10.2016 12:47

Na lokalni cesti med Veliko vasjo in Stražo pri Raki se je včeraj okoli 19. ure zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Slednji se je v nesreči huje poškodoval. V jutranji prometni nesreči na Ljubljanski cesti v Novem mestu pa se je danes zjutraj okoli 8. ure lažje poškodoval kolesar.

Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto se je nesreča danes zjutraj okoli 8. ure zgodila na Ljubljanski cesti v Novem mestu. 60-letni voznik osebnega vozila je na prehodu za pešce trčil v 17-letnega kolesarja. Slednjega so lažje poškodovanega odpeljali v novomeško bolnišnico. Povzročitelji nesreče pa so policisti izdali plačilni nalog.

80-letni voznik osebnega avtomobila pa je včeraj v bližini Straže pri Raki trčil v pešca, ki je hodil ob desnem robu vozišča in je nenadoma stopil na cesto. Voznik je v izogib trčenju zavil levo, vendar je s prednjim delom vozila kljub temu zadel pešca. Hudo poškodovanega 51-letnega pešca so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je bil pešec oblečen v temna oblačila in ni uporabljal odsevnih teles. Ob slabi vidljivosti zaradi teme in megle, nepravilni hoji pešca ob desnem robu vozišča in dejstvu, da je nenadoma stopil na cesto, je bilo tveganje za nastanek prometne nesreče občutno povečano. Zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov bodo policisti pešcu izdali plačilni nalog.

Kot je za radio Krka povedal vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto, Željko Zrilič, so letos na cestah na območju novomeške policijske uprave v prometnih nesrečah umrli že štirje pešci. V jesenskem in zimskem času, ko so svetli deli dneva ponovno krajši, pogostejše so padavine in megla, je ta skupina udeležencev v prometu še posebej izpostavljena. "Voznike motornih vozil in pešce pozivamo, naj pazijo drug na drugega. Pešci naj poskrbijo za svojo vidnost s svetlejšimi oblačili, uporabo odsevnih teles, za hojo pa naj uporabljajo prometne površine, ki so namenjene pešcem. Pred prečkanjem ceste naj se tudi pred prehodom za pešce prepričajo, da jih je voznik, ki se približuje opazil, da jim bo odstopil prednost in bo lahko varno ustavil. Kolesarji in motoristi morajo upoštevati, da so ceste v tem obdobju na izpostavljenih delih mokre in zaradi nizkih temperatur spolzke, na cestah pa je tudi že listje," so zapisali na PU Novo mesto.

Neprilagojena hitrost ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč na območju PU Novo mesto, "zato pozivamo voznike motornih vozil, naj hitrost vožnje prilagodijo omejitvam, razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Pozorni naj bodo na ranljivejše udeležence v cestnem prometu in jim odstopijo prednost. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometna pravila in za volan sedejo le trezni. "

Vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Novo mesto, Željko Zrilič