nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Trbovlje

Bivšega policista povozil s traktorjem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.08.2016 11:40

Policija je razkrila nekatere podrobnosti smrti 63-letnika iz okolice Trbovelj.

Kot je v izjavi medijem pojasnil vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Valter Zrinski, je 29-letni osumljenec pokojnika do smrti povozil s traktorjem. Osumljencu očitajo umor iz koristoljubnosti, grozi mu vsaj 15 let zapora.

25. 7. 2016 v dopoldanskih urah so bili policisti Policijske postaje Trbovlje obveščeni, da je pogrešan 63-letnik iz Ključevice. Prijavitelja sta 63-letnika nazadnje videla v sredo, 20. 7. sredi dneva, ko sta ga peljala po opravkih v Trbovlje, nato pa do nedelje, 24. 7., 63-letnika nista več uspela priklicati, kljub temu, da so bili že dogovorjeni za srečanje. Prav tako sta prijavitelja 63-letnika v nedeljo tudi iskala na domu, kjer sta opazila nekaj okoliščin, katerih pri znancu nista bila vajena, zato sta se tudi odločila o pogrešanju osebe obvestiti policiste.
Policisti Policijske postaje Trbovlje so takoj po prejemu prijave pričeli z vsemi aktivnostmi, ki so sicer predvidene ob prijavah pogrešanih oseb. Pričeli so z zbiranjem obvestil ter opravili pregled objektov na naslovu bivanja 63-letnika. Ker oseba doma ni bila najdena so policisti izvedli iskalno akcijo območij, kjer se je 63-letnik največkrat tudi zadrževal.

Sama izvedba iskalne akcije na omenjenem območju je bila izredno zahtevna, saj gre za izredno neprehodno območje. Okoli 16. ure je policist Policijske postaje Trbovlje približno 50 m stran od stanovanjske hiše, na strmem gozdnatem pobočju našel truplo 63-letnika.

Policisti so območje zavarovali, ogled kraja kaznivega dejanja pa so prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Prva zbrana obvestila, opravljen ogled kraja kjer je bilo truplo najdeno ter nato tudi sam pregled stanovanja in bližnje okolice (ni bilo določenih predmetov žrtve, ni bilo traktorja) je kriminalistom SKP PU Ljubljana vzbudil sum, da je bilo izvršeno kaznivo dejanje oz. da je 63-letnik umrl nasilne smrti. Slednje je v nadaljevanju potrdila tudi naslednji dan opravljena obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Glede na pridobljen podatek, da na domovanju 63-letnika ni njegovega traktorja so kriminalisti in policisti pričeli tudi z iskanjem le-tega ter ga 26. 7. tudi našli na lokalni cesti v Radečah, kjer so ga zasegli.

Na podlagi vseh zbranih obvestil so kriminalisti nato v preiskavi izločili osumljenega 29-letnega moškega iz Trbovelj, ki je v nadaljevanju dejanje tudi sam opisal.


Policija je ugotovila, da je osumljenec žrtvi večkrat pomagal pri spravilu lesa, med njima pa je večkrat prihajalo tudi do nesoglasij. Tako je bilo tudi 20. julija, ko je osumljenec pokojnika najprej s sprednjim delom traktorja podrl in ga nato z namenom, da mu vzame življenje, povozil z zadnjimi kolesi. Nato ga je z verigo navezal na traktor in odvlekel do bližnjega gozda, kjer je truplo odvrgel v globeli.
Po dejanju je odšel v hišo, od koder je odtujil nekaj predmetov, tudi denarnico pokojnika, nato pa se s traktorjem odpeljal v Radeče in ga tam pustil. "Odšel je v Celje, kjer je ukradeni denar porabil z popivanje. Dva dni po dogodku se je vrnil na kraj zločina, kjer je odvrgel denarnico," je še opisal Zrinski.
V preiskavi kaznivega dejanja je bilo tako ugotovljeno, da se je 29-letni osumljenec pri žrtvi pogosto zadrževal in mu pomagal pri opravilih. Med njima je nekajkrat prišlo tudi do nesoglasij.
Tako tudi 20. 7. zvečer, ko je osumljenec s sprednjim delom traktorja podrl 63-letnika, nato pa ga z namenom da mu vzame življenje prevozil še z zadnjimi kolesi. Po tem je osumljenec na truplo 63-letnika navezal debelejšo verigo ter ga s traktorjem odvlekel preko njive do bližnjega gozda v globel, kjer ga je tudi skril. Po dejanju je odšel v hišo, od koder je odtujil denarnico nakar se je s traktorjem odpeljal v smeri Radeč, kjer je traktor tudi pustil. Od tu je osumljenec odšel v Celje, kjer naj bi celo noč popival ter se nato naslednji dan vrnil v Trbovlje.

Osumljenec  se je 22. 7. vrnil na Ključevico, kjer je odstranil nekaj predmetov ter jih odvrgel na različnih krajih, pri čemer so kriminalisti nekaj od teh predmetov tudi našli.

Osumljenemu 29-letniku so kriminalisti 28. 7. 2016 odvzeli prostost in odredili pridržanje zaradi utemeljenega suma izvršitve kaznivega dejanja Umora iz koristoljubja po 4. točki 116. člena KZ-1. S kazensko ovadbo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Po opravljenem zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor. Osumljeni je bil v preteklosti že večkrat obravnavan za premoženjska kazniva dejanja.

Kot je izpostavil Zrinski, je osumljeni "specialni povratnik premoženjskih kaznivih dejanj, za kar je bil tudi večkrat pravnomočno obsojen". Preiskovalni sodnik je za 29-letnika, ki je osumljen umora iz koristoljubnosti, odredil pripor. Za opisano kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let.