palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Kronika Ljubljana

Bodite pozorni na 'postavljalce telefonskih drogov'

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.09.2016 13:37

S pogovorom nepridipravi zamotili starejšo občanko. Medtem so ji iz spalnice ukradli več kosov zlatnine in denar.

Na Policijski upravi Ljubljana so bili včeraj okoli 22.30 ure obveščeni o tatvini iz hiše na območju Črnuč. Policisti so ugotovili, da je včeraj dopoldne, 11. ure, do hiše prišel neznani moški in ogovoril oškodovanko (starejšo občanko), da bodo za hišo postavljali drog za telefon. Med pogovorom, je po vsej verjetnosti drugi neznani storilec vstopil v odklenjeno hišo in iz spalnice odtujil več kosov zlatnine in denar. Policisti nadaljujejo s preiskavo.

Kazniva dejanja izvršena na opisan način (drzne tatvine o katerih smo že obveščali javnost) se najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih.

Cilj jim je, da iz objekta (hiše) izvabijo stanovalce iz različnih razlogov, ali z namenom odkupa domačih živali, odkup kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev – konkretni primer polaganje kanalizacije. Njihov pristop deluje na način: pridobiti zaupanje potencialne žrtve.



Med tem, ko se žrtev posveča "kupcem", sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku,…

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so-storilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočajo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo "za vogal". Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda.

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije: ntervencijsko113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. "Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij (partnerski odnos za zagotavljanje varnosti). Kazniva dejanja izvršena na opisan način se lahko zgodijo kjerkoli, zato previdnost ni odveč," so še zapisali na PU Ljubljana.