stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Nm

Etnični tatovi in napadalci žrtve - policija skoraj vsak dan v Žabjaku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.03.2013 09:41

Poročali smo o sobotnem posredovanju policije v romskem naselju Žabjak, kjer sta bila pri posredovanju napadena dva policista. Po preiskavi so policisti odvzeli prostost 4 pripadnikom etnične skupnosti in jih bodo kazensko ovadili. Balažkova je danes povedala, da so bili napadeni člani družine Brajdič, s strani neznancev in iz neznanega razloga. O napadu na policista ni bilo govora.

Na današnji novinarski konferenci je romska svetnica Dušica Balažek povedala, da je skupina neznancev iz neznanega razloga napadla družino Brajdič, prav tako pa ni povedala ničesar o napadu etničnih na policiste.

Slednji so v devetih mesecih lani zaradi kršitev, kaznivih dejanj in ostalih dogodkov v omenjenem romskem naselju posredovali kar 220-krat, kar pomeni dobrih 24-krat v mesecu.

Na Policijski upravi Novo mesto ugotavljajo, da je v preteklem letu izstopala množičnost in agresivnost napadov na policiste ob interveniranju v strnjenih stanovanjskih naseljih. Vodstvo se je glede na ugotovitve odzvalo in s prilagojenim načinom, taktiko in metodiko dela, v okviru kadrovskih zmožnosti, poskušalo vplivati na uspešno in učinkovito odvračanje napadov na policiste. Po naši oceni bi bilo sicer število napadov na policiste še višje.

V letu 2012 je bilo storjenih 38 (27) kaznivih dejanj v katerih so bili policisti Policijske uprave Novo mesto pri opravljanju svojih nalog oškodovanci. Od tega je bilo 28 (14) kaznivih dejanj preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi (299 čl. KZ-1-UPB2), 9 (13) kaznivih dejanj napada na uradno osebo, ko ta opravlja naloge varnosti (300 čl. KZ-1-UPB2) in 1 (0) kaznivo dejanje hujskanja k upiranju (302. člen KZ-1-UPB2). Oškodovancev kot policistov je bilo skupaj 63 (40).

Uradno policijsko poročilo o dogodku:

23. 3. nekaj po 13. uri je policijska patrulja v naselju v okolici Novega mesta preverjala okoliščine kaznivega dejanja tatvine lesa iz gozda. Nekaj prebivalcev naselja je napadlo policista in jima skušalo preprečiti izvedbo uradne naloge. Med napadom policista nista bila poškodovana.

Novomeški policisti so takoj pričeli z izvajanjem aktivnosti za prijetje storilcev. Okoli 19. uri so osumljence izsledili in jim skladno z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost. 51-letnega, 25-letnega, 21-letnega in mladoletnega osumljenca iz naselja v okolici Novega mesta so pridržali. Na podlagi pridobljene odredbe sodišča so 24. 3. opravili hišne preiskave in našli več kosov orodja in predmete, ki bi lahko bili uporabljeni pri storitvi kaznivega dejanja. Osumljence bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

O kaznivem dejanju sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik in okrožna državna tožilka.

Pri tem smo neuradno izvedeli, da sta bila policista napadena s plinskim razpršilom oz. solzivcem.