michel de montaigne Svet24.si

Našli posmrtne ostanke velikega renesančnega ...

PLANETI Dobra karma

Po 500 letih na nebu spet usodna konjukcija med ...

kris Svet24.si

Danes držimo pesti za Krisa!

temperatura, trend, segrevanje Svet24.si

Slovenija se segreva hitreje od svetovnega ...

magdalena Dobra karma

»Magdalena, kdo si ti? Kaj si ti?«

adrijana lucija in tanja Njena.si

Tekmovalke Kmetije postale žrtve spolnega ...

martina miki tanja Njena.si

Miki Šarac očaral z mladostnim videzom

Kronika

Foto: Kljub prepovedi vznemirjajo s petardami

Piše: PP Novo mesto

Čas objave:
30.11.2018 11:33

Novomeški policisti so že ob prvem nadzoru mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard.

Iz Policijske uprave Novo mesto sporočajo, da so v preteklih letih z zadovoljstvom ugotavljali, da je ob koncih leta bilo vedno manj pokanja petard, manj poškodb in zato tudi manj klicev ljudi, kijih tako ravnanje moti in prestraši.

Ta teden pa so že ob prvem nadzoru, ki so ga v zgodnjih jutranjih urah na šolski poti opravili novomeški policisti, mladoletnikom zasegli skoraj sto prepovedanih petard. V strnjenem naselju na Volčičevi ulici, ki je v bližini bolnišnice, so zalotili mladoletnika, ki je na poti v šolo odvrgel gorečo petardo. Zasegli so mu še devet petard, ki jih je imel pri sebi. V bližini so drugemu mladoletniku zasegli 84 prepovedanih petard. Zoper oba bodo zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

"Žal nam je, da posamezniki še vedno ne razumejo, da je pokanje za veliko ljudi moteče, povzroča strah, občutek nevarnosti in onesnažuje okolje.Ogrožene so tudi živali, saj imajo bolj izostren sluh, pokanje jih vznemiri in prestraši, zato pogosto pobegnejo in se izgubijo", sporočajo iz Policijske uprave Novo mesto. 

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pa lahko povzroči hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami. Veliko je torej razlogov, da ne prižgete petarde, policisti pa bodo s poostrenimi nadzori nadaljevali tudi v decembru in zoper kršitelje dosledno ukrepali.

Sicer pa so policisti Policijske uprave Novo mesto intervenirali v 42-ih nujnih primerih in na številko 113 prejeli 190 klicev. Obravnavali so 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi štirih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitve signalno varnostne naprave.

V Bršljinu je med 28. 11. in 29. 11. nekdo vlomil v pomožni objekt in odtujil udarno kladivo.

Dopoldne je na parkirnem prostoru prodajalne v Novem mestu neznanec oškodovanki odtujil torbico, ki jo je odložila v nakupovalni voziček. Storilec, ki je po dejanju pobegnil, je v bližini torbico z dokumenti odvrgel, denar pa odtujil.