1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Würzburg

FOTO: S sekiro nad potnike v imenu IS

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.07.2016 00:17

V Nemčiji je moški vstopil na vlak in s sekiro napadel približno 20 potnikov.

Štiri osebe so v kritičnem stanju potem, ko je 17-letni afganistanski begunec s sekiro in nožem napadel potnike v vlaku blizu Würzburga v Nemčiji. Ena oseba je utrpela lažje poškodbe, 15 potnikov pa je v šoku.

Bavarski minister notranjih zadev Joachim Herrmann je izjavil, da je napadalec prebival v Ochsenfurtu, kjer je bil prijavljen kot begunec.

'Kmalu zatem, ko je vlak prispel v Würzburg, je začel potnike napadati s sekiro in nožem, nato pa ušel z vlaka. Sledil je pregon s pomočjo helikopterja, v katerem so ga policisti ustrelili, saj jih je skušal med begom napasti", je izjavil tiskovni predstavnik tamkajšnje policije. 

Vlak je vozil na progi Würzburg Heidingsfeld - Ochsenburg, proga je do nadaljnjega zaprta. Na kraj dogodka je prišla tudi policija, gasilci in reševalci, v akcijo iskanja osumljenca pa so vključili tudi helikopter.
Lokalni mediji poročajo, da je osumljenec bil ustreljen pri poskusu pobega s kraja zločina. 

Napad je že prevzela skrajna skupina Islamska država, ki je preko tiskovne agencije Amaq sporočila, da je bil eden od njenih borcev mladoletni afganistanski begunec, ki je sinoči na vlaku na jugu Nemčije ranil pet ljudi.

Dodali so, da je z napadom izpolnil poziv IS k napadom na države članice koalicije, ki se bori proti Islamski državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

17-letnika je policija ubila, potem ko je pobegnil z vlaka, na katerem je pred tem z nožem in sekiro ranil pet ljudi, od tega štiri huje.

Policija je sporočila, da preiskujejo, ali je bil islamski skrajnež, domnevajo pa, da je napad izvedel sam. Med njegovimi osebnimi predmeti so sicer našli na roko narisano zastavo IS, med napadom pa naj bi po poročanju medijev vzklikal "Alahu akbar" (Bog je velik).

Incident se je zgodil okoli 21.15 na regionalnem vlaku, ki je peljal med krajema Treuchlingen in Würzburg. Po navedbah policije je bilo v času napada na vlaku od 25 do 30 potnikov. Napad se je zgodil tik pred končno postajo.

Agencija Amaq je v podobnem slogu v soboto sporočila, da je moški, ki je ob državnem prazniku v Nici minuli četrtek s tovornjakom ubil 84 ljudi, pripadnik IS.