stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Novo mesto

Gostincem je dovolj, kdo bo naredil red?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.11.2012 14:41

Vsak dan prejmemo poročila slovenskih policijskih uprav, tudi novomeške. In ko prebiramo, vidimo, da se na JV Slovenije dogaja največ nasilja oz. da so tarče nasilnih napadov in izsiljevanja številni gostinski lokali in podobno. Akterji so znani. Bo konec tedna mir, ali bo spet kdo napaden? Gostinci imajo tega dovolj. Kdo bo naredil red?

In ko iščemo podrobnosti omenjenih dogodkov, spet pridemo do znanih akterjev, čeprav večinoma slovenski državljani, gre večinoma za pripadnike etnične skupnosti, ki krojijo “poslovanje” gostinskih lokalov, nočno življenje v JV Sloveniji in podobno.

In ko prebirajo policijska poročila tudi v drugih novinarskih redakcijah po Sloveniji, lahko novinarji prebivalce jugovzhodne Slovenije označijo za izredno nasilne, za kriminalce. Pa vendar prebivalci z JV dobro vemo, da temu ni tako, da so akterji znani. V veliko primerih so policijsko pridržani in obravnavani in da policija zadeve preda naprej na sodišča. In kje smo danes, kaj se je premaknilo na bolje, se v Novem mestu in okolici sploh še splača opravljati gostinsko dejavnost in podobno.

Zadnji napad na gostinski lokal se je zgodil minuli konec tedna, ko je skupina etničnih napadla lastnik, ker je pač zaprl lokal. Nikoli se ne zgodi, da je napadalec en sam, pač pa v “slogi je moč” in tisti, ki so večinoma na plečih davkoplačevalcev, si dovolijo delati svoj red, tudi tam, kjer nimajo nobene pristojnosti.

V soboto nekaj po 22. uri so štirje mladci, dva stara 18 let in 22 ter 25- letnik, razbijali po vratih zaprtega gostinskega lokala, nakar so vstopili lastnika pošropili s plinskim razpršilcem in ga napadli z baseball palico in ga posškodovali. Še pred prihodom policistov so se etnični mladci “razpršili” po svojih varnih naseljih. Pa vendar so jih policisti izsledili in pridržali. Po naših neuradnih informacijah gre za pripadnike etnične skupnosti z območja Pogancev, Mirne Peči in Resslove ulice v Novem mestu oz. naslov, kjer je Center za socialno pomoč Nm. Prav slednji naslov je podatek, da nekoga, ki si dovoli nasilje, podpiramo davkoplačevalci.

In spet se bo oglasila kakšna svetnica, pa varuhinja in podobne organizacije, ki bodo najverjetneje poročanje o tem primeru kot v mnogih drugih o katerih smo poročali in v katerih so bili vpleteni etnični, teh pa ni malo, zaznale nestrpnost in sovražni govor. Morda pa bodo vendar kaj ukrenili, da se zadeve ne bodo ponavljale. Prav iz naslova strpnosti. Nenazadnje so tudi omenjeni plačani s strani davkoplačevalskega denarja. Zato bi bila že enkrat z njihove strani zaželena objektivnost pri obravnavi omenjenih zadev.


In v času, ko je velika kriza, ko socialne razmere postajajo nevzdržne, si nekateri, ki jim v življenju ni bilo treba delati tudi enega dneva in prejemajo takšno in drugačno podporo, z naslova svoje etnične pripadnosti, dovolijo vedno več. In slednjemu bo treba narediti konec.

Po naših neuradnih informacijah se nekateri podjetniki že združujejo, vse iz naslova svoje varnosti in varnosti imetja ter nemotenega delovanja obrti, od katere morajo državi plačevati velike prispevke.

In teden se preveša v drugo polovico. Kje boste preživeli konec tedna? Boste morda z družbo v kakšnem prijetnem lokalu? Naj bo varno, pa ne zaradi lastnikov, strežnega osebja in normalnih gostov, pač pa zaradi etnično ogroženih posameznikov, ki so ogrozili že veliko prijetnih večerov in zato dobili premajhno kazen, sicer se uničeni večeri, vsaj v Novem mestu z okolico, ne bi ponavljali.

Za konec naj še dodamo, da so nekateri komentatorji na naši spletni strani pod novicami, o omenjeni problematiki in to v državi, kjer je svoboda govora, prejeli višjo kazen kot nekateri akterji o katerih poročamo in njihovih kriminalnih dejanjih!