pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kronika Ljubljana

Grujović prost obtožb o vojnem hudodelstvu. Ne pa še poskusa uboja

Piše: STA

Čas objave:
21.05.2021 12:42

Višji državni tožilec je umaknil pregon zoper upokojenega stotnika srbske vojske in nekdanjega pripadnika JLA Dragomirja Grujovića zaradi vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo. Proti njemu pa še vedno poteka sodni postopek za poskus uboja tedanjega poveljnika skladišča JLA Branimirja Furlana v Mokronogu, poročajo Slovenske novice.

Sojenje se bo nadaljevalo 10. junija, sicer pa po poročanju Slovenskih novic obtožba za poskus uboja Furlana zastara konec junija.

Sojenje sicer poteka v odsotnosti, saj je Grujović v Srbiji. Zoper njega je namreč še vedno veljaven evropski priporni nalog in mednarodna tiralica. Petčlanski senat pripora še ni odpravil, kakor to predlaga Grujovićev odvetnik.


Očitke zoper vojno hudodelstvo je tožilstvo tako po 30 letih umaknilo, se pa po poročanju Slovenskih novic zdaj pojavlja vprašanje, ali bi lahko Grujović od Slovenije terjal odškodnino, saj so mu bile v teh letih kršene osebnostne pravice, predvsem svoboda gibanja. Prav tako pa bi lahko državi po zakonu o sojenju v razumnem roku očital dolgotrajnost sojenja, čeprav so bili razlogi za to tudi na njegovi strani, še pišejo Slovenske novice.

Novomeško okrožno sodišče je sicer uspelo vročiti obtožnico zoper Grujovića leta 2015, zgodba pa sega v konec junija 1991, v čas vojne za Slovenijo. Furlan je po zapisih različnih virov takrat poveljeval skladišču JLA v Mokronogu, kjer je bilo shranjenih več kot sedem milijonov litrov goriva, pa tudi orožje Teritorialne obrambe (TO). Furlan je skladišče želel predati TO, čemur se je zoperstavil takrat višji vodnik Grujović, ki je v mokronoškem skladišču služil od leta 1980. Furlana je trikrat ustrelil in prevzel poveljevanje skladišču.

Furlanu in nekaj vojakom je uspelo pobegniti, Grujović pa je še nekaj dni grozil, da bo razstrelil skladišče, zaradi česar so tudi evakuirali del Mirnske doline.