franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Maribor

Helblu za umor 23 let zapora

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2016 15:17

Mariborsko sodišče je po priznanju kaznivega dejanja umora na današnjem predobravnavnem naroku 31-letnemu Alešu Helblu izreklo 23 let zaporne kazni. Helbl je avgusta letos po skupnem popivanju v stanovanju na Prvomajski ulici z nožem umoril 57-letnega Darka Novaka. Kljub priznanju krivde se bo obramba na po njenem mnenju previsoko kazen pritožila.

"Priznam krivdo. Zavedam se, kaj sem naredil. Da sem odvzel življenje nekomu, pa tudi sebi, saj me bo to spremljalo do konca. Zelo mi je žal in obžalujem dejanje," je takoj zatem, ko je tožilec Simon Grahornik povedal, da mu v zameno za priznanje umora ponuja 23 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe, priznal Helbl.

V zagovor je Helbl še povedal, da ima težave z alkoholom že okoli deset let, še posebej pa zadnjih nekaj let, ko ga je pustila punca. Ostal je tudi brez službe, nima nobenega premoženja, čeprav so mu starši skušali pomagati iz težav, jim to ni uspelo.

Njegov zagovornik Ivan Starčevič je ob tem kot olajševalno okoliščino navedel dejstvo, da obdolženi doslej še nikoli ni bil obsojen za kaznivo dejanje, pa tudi nekatere njegove osebnostne motnje, zato je predlagal omilitvena določila, ki bi Helblu prinesla še nekaj let nižjo kazen.

Vendar se sodnica Andreja Lukeš za omilitev kazni ni odločila in je v celoti sledila predlogu tožilstva. Kot je pojasnila, je kljub nekaterim olajševalnim okoliščinam šlo za precej kruto kaznivo dejanje, ne le za en zamah z nožem, pač pa je obdolženi svojo žrtev velikokrat zabodel, tako da je ta umrla že na kraju dogodka.

Odvetnik Starčevič je po razsodbi kljub priznanju njegovega varovanca napovedal pritožbo, saj meni, da bi sodišče moralo upoštevati dejstvo, da obdolženi doslej nikoli ni bil kaznovan, ob tem pa izvedenec medicinske stroke po njegovem še ni podal celotne slike o osebnostni motnji Helbla, do katere je prišlo na dan umora.

"Izrečena kazen je v skladu z določili zakona, vendar bomo s pritožbo na višjem sodišču skušali dobiti ugodnejšo kazen. Mislim, da takšno pričakovanje ni povsem neupravičeno in brez možnosti," je še dodal zagovornik.

Umorjenega Novaka so 19. avgusta zvečer v njegovem stanovanju našli sosedje, 57-letnik pa je umrl zaradi številnih vbodnih ran. Kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se z njim v stanovanju družili in popivali še trije moški. Dva od njih sta odšla, med Helblom in Novakom pa se je vnel prepir, posledica katerega je bil krvavi dogodek. Čeprav je Helbl s kraja dogodka pobegnil, so ga naslednji dan prijeli.