franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Novo mesto

Kriminalisti zaradi neplačevanja prispevkov in zatajitve davkov ovadili 46-letnika

Piše: STA

Čas objave:
24.02.2022 06:54

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Novo mesto je januarja na Okrožno državo tožilstvo v Novem mestu podal kazensko ovadbo zoper 46-letnega zastopnika gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani zaradi suma kršitve neplačevanja prispevkov za socialno varnost in utaje davkov, so sporočili s PU Novo mesto.

Osumljeni za zaposlene, pretežno državljane Romunije in Bolgarije, ki so bili napoteni na delo v Nemčijo, v letih 2018 in 2019 ni plačeval prispevkov za socialno varnost ob izplačilih plač v skupni višini več kot 174.000 evrov, so na novomeški policijski upravi zapisali v sporočilu. Za enako vsoto je s tem oškodoval državni proračun.

Kot odgovorna oseba podjetja poleg tega v obračunih davčnega odtegljaja v 2018 ovadeni ni prikazal dejanskih podatkov o izplačanih plačah zaposlenih. Po zatrjevanju novomeških policistov je bil razlog, da bi se izognil plačilu davčnih obveznosti.

"Določena izplačila zaposlenim so prikazali kot neobdavčena povračila stroškov malice in prevoza v zvezi z začasno napotitvijo na delo v tujino oziroma določenih izplačil zaposlenim v obračunih sploh niso prikazali," so zapisali na PU Novo mesto. V tem obdobju niso obračunali in plačali predpisanih prispevkov za socialno varnost in akontacijo dohodnine v znesku 124.391,76 evra.

Zaradi zlorabe položaja so kriminalisti poleg 46-letnika ovadili še 44-letnika. Osebi sta v letu 2018 s poslovnega računa družbe dvignili 59.113 evrov, v dokumentaciji pa po navedbah policistov ni bilo predloženih dokazil o poslovni porabi denarja. Po finančni preiskavi so ovadili tudi pravno osebo.



Policija je zadevo obravnavala na podlagi predhodnih ugotovitev Finančne uprave RS in sodelovanja v predkazenskem postopku, ki ga je usmerjalo pristojno državno tožilstvo.

Poleg tega pa so kriminalisti v začetku meseca k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novem mestu privedli še 39-letnika, ki je osumljen kaznivih dejanj poslovne goljufije.

Ta naj bi iz gospodarske družbe z območja PU Novo mesto hrvaški družbi zagotovil dobavo izdelkov v vrednosti 122.000 evrov, ki jih je oškodovana družba zaradi lažnih prikazovanj in jamstev tudi plačala. Osumljeni izdelkov ni dobavil, denar pa porabil za druge namene. Zaradi lažnih prikazovanj okoliščin je v zmoto spravil tudi fizično osebo, ki je osumljencu nakazala 46.000 evrov.

V preteklosti je bil 39-letnik sicer že pravnomočno obsojen za podobna kazniva dejanja. Po privedbi k preiskovalnemu sodniku so mu odredili pripor. Poleg njega so ovadili še 55-letnika, ki naj bi pomagal pri izvršitvi omenjenih kaznivih dejanj, so še zapisali v sporočilu.