stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Kronika Brežice

Na Brežiškem vodotoki upadajo, največ težav povzroča podtalnica

Piše: STA

Čas objave:
06.08.2023 09:52

Zaradi prekomerno naraslih Save in Krke se stanje na Brežiškem ponoči ni poslabšalo. Obe reki upadata. Loče ob Savi so še vedno v glavnini poplavljene, v Krški vasi, na Čatežu ob Savi oz. v Termah Čatež pa imajo težave s podtalnico. To sicer prečrpavajo, potrebujejo pa več močnejših črpalk, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan.

Precej podtalnice se je nabralo v Termah Čatež, v Krški vasi pa je ta zalila več hišnih kleti in kmetijsko-gospodarskih objektov.

Primanjkuje jim sicer črpalk. Če jih od uprave za zaščito in reševanje ne bodo dobili, lahko samo čakajo, da se bosta gladini Save in Krke toliko znižali, da bo podtalna voda odtekla sama.

V Termah Čatež se podtalnica v plitvih jezercih nabira na območju kampa in na hotelskih dvoriščih. V Krški vasi pa se je Krkin tok umiril, tako da tamkajšnji rečni nasipi niso več na udaru, je dodal župan.



Nevarnosti, ki bi ogrožala človeška življenja ni več nikjer, splošno stanje je sicer stabilno in obvladljivo. Občutno znižanje Savine gladine pa lahko pričakujejo v dnevu ali dveh, je še ocenil Molan.

Zaradi poplav povsod posredujejo gasilci. Ti iz objektov črpajo vodo in odstranjujejo Krkino plavje, ki ogroža tamkajšnje mostove.

Po zadnjih podatkih Arsa Sava v spodnjem toku še vedno poplavlja. Pretok Krke se bo v prihodnjih urah ustalil tudi v njenem spodnjem toku, Sava pa na tem odseku že upada.