profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Na Dolenjskem več požarov in nesreč, Kras še vedno gori

Piše: R. K.

Čas objave:
23.07.2022 22:37

Na območju Grosuplja, Ivančne Gorice, Novega mesta, Krškega in Brežic je včeraj in danes prišlo do več požarov in nesreč, med drugim je prišlo do prometne nesreče pri izvozu iz avtoceste pri Ivančni Gorici. Na Krasu pa medtem največji požar v zgodovini Slovenije še vztraja.

Včeraj ob ob 5.09 se je na območju naselja Zdole, občina Krško, kadilo v gozdu. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Zdole, ki so ogenj pogasili in preventivno pregledali okolico.

Včeraj ob 11.42 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz UC Brežice v UKC Ljubljana.

Pri romskem naselju Smrekec v Grosuplju so včeraj ob 20.29 gasilci PGD Grosuplje pogasili okoli 10 kvadratnih metrov goreče trave in podrasti.

Včeraj ob 19.42 je na avtocesti med uvozom in izvozom za Ivančno Gorico tovorno vozilo prebilo varnostno ograjo in obstalo. Nepoškodovani voznik je že pred prihodom gasilcev zapustil vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in Stična so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in po navodilu DARS-a odstranili uničeno varnostno ograjo ter nudili pomoč vlečni službi. Zaradi premikanja vozila je začelo iztekati motorno olje, zato so namestili pivnike in preprečili nadaljnjo iztekanje.

Danes ob 4.38 sta pri naselju Jesenice, občina Brežice, v smeri Obrežja na avtocesti trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in preverili, da do izteka motornih tekočin ni prišlo. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Na Poganški ulici v Novem mestu je včeraj ob 14.45 gorela lesena bivalna baraka. Požar na površini okoli 12 kvadratnih metrov, ki je uničil barako v celoti, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem. Do 17.20 so gasilsko stražo opravljali gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu.

Danes ob 4.41 je na Cesti II. grupe odredov v Ivančni Gorici za zdravstvenim domom gorel kup smeti, ogenj pa se je širil proti bližnji stanovanjski hiši. Požar je z ročnim gasilnim aparatom pričel gasiti mimo vozeči voznik, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična.

Pri naselju Jesenice, občina Brežice sta danes ob 4.38 v smeri Obrežja na avtocesti trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in preverili, da do izteka motornih tekočin ni prišlo. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Danes ob 6.49 je v Žužemberku pri mostu v reki Krki občan našel neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Zahodnoštajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so iz reke odstranili in na primernem kraju uničili minometno mino in 9 kosov pehotnega streliva, italijanske izdelave ter 11 kosov pehotnega streliva nemške izdelave, vse ostanek iz druge svetovne vojne. Nekaj ur kasneje ob 11.47 je v Žužemberku na nabrežju reke Krke občan našel še eno neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi so iz reke odstranili in na primernem kraju uničili ročno bombo, italijanske izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne. V obeh primerih so bile obveščene pristojne službe.

Danes ob 6.42 na cesti Novo mesto–Mirna peč, občina Novo mesto, je osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na cesto in počistili vozišče. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so na kraju pregledali voznico in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Danes ob 18.34 je na Trgu v Brestanici osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drevesi, ki sta padli na cestišče in pristalo na strehi. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili drevesi s cestišča, z dvigalom postavili vozilo na cestišče in nudili pomoč delavcem CGP Krško pri čiščenju cestišča. Reševalci NMP Krško so na kraju pregledali osebo.

Danes ob 20.40 je v ulici Pot na Beli breg v Leskovcu pri Krškem zagorela suha trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško so s hitrim posredovanjem pogasili požar in preprečili širjenje v naravo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Leskovec, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Na Krasu se z ognjem že več kot teden dni bojujejo gasilci, vojaki, reševalci, pripadniki civilne zaščite in drugih organov ter prostovoljci. Na terenu so tudi gozdarji, pri čemer so iz Zavoda za gozdove sporočili, da je sekačev trenutno dovolj. Prednost bodo dobili tisti, ki imajo vso zaščitno opremo. V veliko pomoč je tudi mehanizacija za spravilo lesa. Prebivalci večine kraških vasi so se sicer lahko vrnili v svoje domove že dopoldne, a so se morali pred tem gasilci vso noč boriti s požarom na Trstelju. Večje škode na objektih do zdaj sicer ne beležijo, pogorela je le koča med Renčami in Trsteljem. Pri gašenju pomaga tudi 13 zračnih plovil.