IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Na Otočcu iz kmetije ukradli kar 5 kokoši

Piše: R.K.

Čas objave:
12.07.2023 10:04

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 94 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 267 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami in deset prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Trebnjem kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, groženj, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

S področja prometne varnosti so utrujenega kršitelja izločili iz prometa. Nekaj po 21. uri so policisti PPP Novo mesto prejeli obvestilo, da naj bi iz smeri Ljubljane proti Novem mestu voznik tovornega vozila s priklopnikom srbskih registrskih oznak vijugal po cesti in ogrožal ostale udeležence v prometu. Takoj so se odzvali, kršitelja izsledili in ustavili. Med postopkom so ugotovili, da je voznik prekoračil dovoljeni čas vožnje in v tem času ni imel predpisanih odmorov in počitkov. Prepovedali so mu nadaljnjo vožnjo, mu odvzeli dokumente in zaradi kršitev izrekli globo v višini 890 evrov. Zaradi kršitev bodo izrekli globo tudi odgovorni osebi pravne osebe.

Voznike tovornih vozil in avtobusov policisti opozarjajo, naj dosledno upoštevajo predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, ne le zaradi kazni, ampak predvsem zaradi lastne varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu. Utrujenost voznika je pomemben dejavnik tveganja prometnih nesreč, zato je pomembno, da vozniki vozijo spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju. Ob
prvih znakih utrujenosti naj varno ustavijo vozilo, se spočijejo in šele nato nadaljujejo z vožnjo. Dosledno naj upoštevajo omejitve hitrosti in cestno prometna pravila, predvsem ustrezno varnostno razdaljo. Med vožnjo naj ne uporabljajo mobilnega telefona in drugih naprav, ki lahko vplivajo na zbranost voznika.


Huje poškodovana peška. Nekaj po 10. uri so policisti bili obveščeni o prometni nesreči v Bršljinu v Novem mestu. Policisti PP Novo mesto so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 58-letna voznica osebnega avtomobila, ki je na prehodu za pešce trčila v 59-letno peško in v avtomobil, ki ga je vozila 56-letna voznica. Huje poškodovano peško so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper povzročiteljico nesreče bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Kršiteljici in kršiteljema zasegli vozila. Med kontrolo prometa v Krškem so policisti PP Krško nekaj po 9. uri zaradi nezanesljive vožnje ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Volvo. Med postopkom so ugotovili, da 18-letni kršitelj nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola so mu odredili preizkus, ki ga je odklonil, prav tako je odklonil opravljanje testa za preverjanje prisotnosti prepovedanih drog. Avtomobil so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti PPP Novo mesto so nekaj pred 21. uro na izvozu z avtoceste v Karteljevem kontrolirali voznika osebnega avtomobila. Med postopkom so ugotovili, da gre za 41-letnega večkratnega kršitelja cestno prometnih predpisov, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na neregistriranem in nezavarovanem vozilu pa so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil so mu zasegli, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Okoli 21.30 so policisti PP Novo mesto med kontrolo prometa na Finžgarjevi ulici v Novem mestu ustavili voznica osebnega avtomobila Renault clio. 40-letni kršiteljici, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, so tehnično neizpraven in neregistriran avtomobil zasegli in o kršitvah določil Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o voznikih in Zakona o motornih vozilih z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Na področju kriminalitete so Trebanjski policisti prijeli roparja. V noči na 7. 7. so policisti PP Trebnje na območju Rakovnika pri
Šentrupertu obravnavali kaznivo dejanje ropa. Ugotovljeno je bilo, da se je občan s tremi neznanci družil na območju Trebnjega in Brežic. V večernih urah so se pripeljali na njegov dom, kjer prebiva s sostanovalcem. Neznanci so na silo vstopili v del hiše, kjer je spal sostanovalec - oškodovanec, ga pričeli pretepati s kovinsko cevjo, palico in drugimi predmeti in zahtevali, da jim izroči denar. Odtujili so mu mobilni telefon in torbo z denarnico, osebnimi dokumenti in bančnimi karticami ter pobegnili z osebnim
avtomobilom. Opravljen je bil ogled kraja kaznivega dejanja in zbrana obvestila od obeh stanovalcev.

Policistka PP Trebnje je 7. 7. med kontrolo prometa v Trebnjem ustavila voznika osebnega avtomobila znamke Peugeot, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic, v vozilu pa sta se nahajala voznik, 31-letnik iz Ponikev in sopotnik, 15-letnik iz naselja Vejar. Vozniku je zaradi več kršitev cestno prometnih predpisov izdala plačilni nalog. Ugotovljeno je bilo, da gre za osumljenca kaznivega dejanja ropa, zato so policisti obema odvzeli prostost in ju pridržali. Pridobili so odredbo sodišča in opravili preiskavo vozila, v katerem so našli in zasegli ukraden mobilni telefon. Zoper 31-letnega in 15-letnega osumljenca bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja ropa.


Posredovali zaradi pretepa. Policisti PP Metlika so nekaj pred 21. uro posredovali zaradi pretepa v Čurilah. Na kraju so vzpostavili javni red in mir in ugotovili identiteto vpletenih oseb. Zbrali so obvestila in po prvih ugotovitvah je prišlo do pretepa zaradi dalj časa trajajočega spora. Dva lažje poškodovana udeleženca so oskrbeli v zdravstvenem domu. Policisti okoliščine še preverjajo in bodo na podlagi ugotovitev zoper kršitelje oziroma osumljence ustrezno ukrepali.

Tatvine

V noči na 11. 7. je na Otočcu nekdo iz kmetijskega objekta odtujil pet kokoši in poljščine z bližnje njive.

Med 10. 7. in 11. 7. je v Dolenji Pirošici iz reke Krke nekdo odtujil kanu, ki ga je imel lastnik privezanega na obalo in ga oškodoval za 300 evrov.

V Muhaberju je v noči na 11. 7. neznanec z njive izkopal in odtujil krompir.

Na področju javnega reda in miru so kršitelju zasegli zvočnik. Policisti PP Novo mesto so v noči na 12. 7. posredovali zaradi motečega predvajanja glasne glasbe v naselju Brezje. 60-letnega moškega so opozorili na posledice nadaljevanja s kršitvijo, vendar opozoril ni upošteval in je nadaljeval s predvajanjem glasbe, zato so mu z namenom vzpostavitve javnega reda in miru zvočnik zasegli in zaradi kršitve na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Na področju mejnih zadev in tujcev so policisti obravnavali nedovoljene prehode državne meje. Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Rigonce, Obrežje, Jesenice na Dolenjskem, Loče, Nova vas ob Sotli, Podgračeno, Sela pri Dobovi) izsledili in prijeli 32 državljanov Maroka, 28 državljanov Pakistana, 23 državljanov Bangladeša, 18 državljanov Šrilanke, 17 državljanov Nepala, deset
državljanov Sudana, deset državljanov Indije, devet državljanov Afganistana, sedem državljanov Rusije, šest državljanov Kube, dva
državljana Tunizije, dva državljana Palestine, državljana Alžirije, državljana Turčije in državljana Sirije in na območju PP Črnomelj (Zilje) državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.