pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Kronika Novo mesto

Na pohodu spet spletne goljufije

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2017 12:09

Bodite pozorni na spletno pošto, "ki vam ni domača". Pazite se spletni prevarantov izsiljevalcev.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 44 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 198 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in dve prometni nesreči, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestnoprometnih predpisov, ki nista imela veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi šestih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj grožnje, poškodovanja tuje stvari, vloma in tatvin.

Pozor na spletne goljufije

V zadnjih mesecih sta bila na območju Policijske uprave Novo mesto zaznana dva načina izvršitve spletnih goljufij, pri čemer se je storilec iz tujine pri   elektronski   komunikaciji   z zaposlenimi v finančnih službah v gospodarskih družbah na območju Policijske uprave Novo mesto, v angleškem oziroma "polomljenem" slovenskem jeziku (v elektronski komunikaciji), v enem primeru predstavljal kot poslovni partner oškodovane družbe, v drugem primeru pa kot zastopnik (direktor) oškodovane družbe. V enem primeru se je storilec pri elektronski komunikaciji navzen predstavljal z elektronskim naslovom, ki je identičen originalnemu, že obstoječemu elektronskemu naslovu zastopnika, vendar pa je elektronska sporočila dejansko pošiljal oziroma jih prejemal na povsem drug, lažen elektronski naslov. V drugem primeru je storilec uporabil elektronski naslov, ki je bil skorajda identičen originalnemu, že obstoječemu elektronskemu naslovu poslovnega partnerja, vendar pa se je pri domeni malenkostno razlikoval in sicer je piko spremenil v vezaj. Prav tako je storilec v svojih dokumentih navedel tudi tel. in fax. št., ki jih dejanski poslovni partner ne uporablja.

S takšnim načinom lažnega predstavljanja so storilci v okviru elektronske komunikacije z zaposlenimi v finančnih službah, ki so imeli pristojnost oziroma nadzor nad porabo denarnih sredstev in plačilom obveznosti družb, le-te zavedli oziroma prepričali, da so ti izvedli določena denarna nakazila na transakcijske račune v tujini, misleč, da delajo v dobro družbe, kjer so zaposleni oziroma da izvršujejo naloge, povezane z dejanskim poslovanjem družbe.

Zaposleni v finančnih službah gospodarskih družb naj bodo v prihodnje pri elektronski komunikaciji, predvsem ko se ta nanaša na plačilo sredstev, bodisi za poravnavo računov ali kakšne druge namene, pozorni na naslednje indice, ki bi lahko nakazovali, da bi lahko šlo za goljufijo:

-   pozorni naj bodo na celoten zapis elektronskega naslova, tako imena in priimka ter domene,

-   pozorni naj bodo na "polomljen" slovenski jezik (besedila so najverjetneje prevedena s pomočjo spletnih prevajalnikov),

-   v izvirnikih elektronskih sporočil (angl. t.i. "email headerjih") naj preverijo, ali oseba navzven uporablja en elektronski naslov, odgovore pa prejema na drug elektronski naslov (drugo domeno),

-   pozorni naj bodo na telefonske in fax številke, ki jih osebe navedejo v samih elektronskih sporočilih ali pa v pripetih dokumentih (dopisi, računi itd.),

-   v primeru dvoma glede resničnosti kontaktnih podatkov (elektronski naslov, telefonska številka idr.) naj te podatke še enkrat preverijo v svojih evidencah oziroma bazah (seznami kontaktov, predhodno prejeti računi od poslovnega partnerja, predhodna elektronska korespondenca s poslovnim partnerjem), na svetovnemu spletu (imeniki, poslovni registri, spletne strani poslovnih partnerjev), pri že obstoječih kontaktnih osebah pri istemu poslovnemu partnerju itd.,

-   ob pojavu nove številke transakcijskih računov (IBAN), ki naj bi jih navedel že obstoječi poslovni partner za bodoča plačila obveznosti in jih družbe še nimajo zavedene v svojih bazah, naj zaposleni v finančnih službah, še preden na takšne transakcijske račune nakažejo denarna sredstva, preverijo pri več že obstoječih kontaktnih osebah pri dotičnem poslovnemu partnerju itd.

Novomeški policisti prijeli tatu

Novomeški policisti so bili pozno včeraj popoldne obveščeni, da naj bi neznani moški v nakupovalnem središču v Novem mestu iz prodajalne odtujil oblačila in s kolesom pobegnil. Na podlagi opisa so osumljenca v Novem mestu izsledili. Ugotovili so, da je mladoletnik z Gorenjske iz petih prodajaln v Novem mestu odtujil več kosov oblačil. Ukradene predmete so mu zasegli, po zaključeni preiskavi pa ga bodo ovadili na pristojno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj tatvin.

Vlom

V kraju Zaboršt je popoldne nekdo skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil denar in nakit. Lastnika je oškodoval za okoli 7000 evrov.

Voznik pod vplivom alkohola na cesti zaspal v avtomobilu

Šentjernejski policisti so bili okoli 20. ure obveščeni o avtomobilu, ki naj bi bil v Ledeči vasi parkiran sredi ceste in oviral promet, v vozilu pa naj bi spal voznik. Na kraju so policisti med postopkom ugotovili, da gre za 52-letnega domačina, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, v litru izdihanega   zraka pa je imel 1,28 miligramov alkohola (2,66 g/kg). Volkswagen golf so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V prometni nesreči poškodovani dve voznici

Okoli 15.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo treh vozil na Malem Slatniku. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 59-letni voznik, ki je zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil 38-letne voznice, ki je vozila predn njim, njen avtomobil pa je odbilo v avtomobil, ki ga je vozila 63-letna voznica. Obe udeleženki sta se v nesreči lažje poškodovali. Policisti so povzročitelju nesreče izdali plačilni nalog.

Zasegli avtomobil

Med kontrolo prometa v okolici Novega mesta so policisti popolčdne ustavili voznika osebnega avtomobila znamke Peugeot. Med postopkom so ugotovili, da 19-letni   voznik   nima   veljavnega   vozniškega   dovoljenja. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Avtomobil so zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.