franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Ljubljana

Nov razpis za ohranjanje in razvoj majhnih kmetij

Piše: STA

Čas objave:
06.09.2021 11:17

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek objavilo tretji javni razpis za podukrep pomoči za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij. Na voljo je 15,4 milijona evrov nepovratnih javnih sredstev.

Podpora je namenjena majhnim kmetijam, ki so razvrščene v območjih z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami. Z javnim razpisom bodo podprte tudi majhne kmetije s trajnimi nasadi, ki jim ne bo potrebno izpolnjevati pogoja obtežbe z živalmi.

Sončni vzhod
Fotografija je simbolična
Pixabay

V okviru meril za izbor vlog bodo vstopni prag lažje dosegle tudi kmetije, ki niso v problemskih območjih, zato k prijavi na javni razpis ministrstvo vabi tudi vse živinorejske kmetije, ki niso kandidirale na prvih dveh javnih razpisih.

Upravičenci do podpore so majhne kmetije, ki so med drugim letos vložile zbirno vlogo, imajo v upravljanju najmanj 1,5 hektara in manj kot šest hektarjev primerljivih kmetijskih površin, glede na podatke iz evidence rejnih živali redijo med 1,5 in 15 glav velike živine ter zagotavljajo obtežbo s travojedimi živalmi v obsegu 0,5 glav velike živine na hektar travinja.


Vlogi na razpis je treba priložiti enostaven poslovni načrt za obdobje treh let, v katerem je treba izbrati vsaj en cilj, ki prispeva h gospodarskemu razvoju kmetije, ali vsaj en cilj, ki prispeva k doseganju horizontalnih ciljev (okolje, inovacije, podnebne spremembe). Kmetije, ki se bodo prijavili na razpis, ne smejo imeti dodeljene podpore iz naslova tega podukrepa v prvih dveh javnih razpisih.

Upravičenci bodo podporo v višini 5000 evrov prejeli kot pavšalno plačilo v obliki nepovratne finančne pomoči. Podpora v okviru podukrepa se upravičencu dodeli samo enkrat v programskem obdobju, izplača pa se v dveh obrokih. Prvi obrok podpore v višini 70 odstotkov dodeljenih sredstev se izplača po prejemu odločbe o pravici do sredstev, preostalih 30 odstotkov pa po pravilni izvedbi aktivnosti iz poslovnega načrta. Zahtevki za izplačilo drugega obroka podpore se bodo vlagali v letu 2025.

Vnos vlog bo v celoti potekal elektronsko v informacijski sistem Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Oddaja vlog na javni razpis bo možna od 27. septembra do vključno 16. decembra do 13.59. Podrobnosti razpisa si potencialni vlagatelji lahko preberejo na spletni strani ministrstva.