volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika Novo mesto

Novomeški kriminalisti nad gospodarski kriminal

Piše: Radio Krka/PU NM/STA

Čas objave:
30.08.2016 17:02

Novomeški kriminalisti so v zadnjem obdobju zaključili več zahtevnih kriminalističnih preiskav in na pristojno tožilstvo podali kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Kot so sporočili iz Policijske uprave Novo mesto, naj bi en osumljenec banko oškodoval za več kot 1,3 milijona evrov.

Zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije so novomeški kriminalisti ovadili 49-letnega osumljenca, odgovorno osebo podjetja iz Novega mesta. Ugotovili so, da je osumljenec za podjetje pri eni izmed slovenskih bank sklenil kreditne pogodbe za sredstva v višini več kot 1,3 milijona evrov in za zavarovanje obveznosti jamčil z določenim premoženjem. Osumljenec je del premoženja odtujil, del pa dodatno obremenil v korist drugih upravičencev in banko na ta način oškodoval za več kot 1,3 milijona evrov.

Zaradi poslovne goljufije so podali tudi kazensko ovadbo zoper 62-letnega osumljenca ter zoper podjetje iz Novega mesta. Med preiskavo so ugotovili, da je 62-letni osumljenec v letu 2012 pri sklepanju pogodbe preslepil odgovorno osebo oškodovane družbe. Za zavarovanje obveznosti iz naslova nabave blaga je dal določeno obliko zavarovanja, ki jo je že pred tem dal v zavarovanje drugi pravni osebi. Do poplačila obveznosti tako ni prišlo, za oškodovano pravno osebo pa je nastala premoženjska škoda v višini več kot 260.000 evrov.

56-letnega osumljenca iz Novega mesta so kriminalisti ovadili zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Osumljeni samostojni podjetnik je kot dolžnik vedel, da je postal nezmožen za plačilo in je z namenom oškodovanja upnikov v letu 2014 preusmeril poslovanje in finančne tokove na povezano družbo. Upnike je s tem oškodoval za več kot 76.000 evrov.


Na enak način so upnike oškodovali tudi trije osumljenci iz Novega mesta. Kot odgovorne osebe podjetja so vedeli, da je družba kot dolžnik postala nezmožna za plačilo. Z namenom oškodovanja upnikov so finančne tokove družbe preusmerili na povezano družbo, kjer so denarna sredstva tudi dvigovali. Upnike so oškodovali za več kot 600.000 evrov. Osumljence so ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja.

Zaradi kaznivega dejanja lažnega stečaja pa so ovadili 52-letnega osumljenca, ki je kot direktor poslabšal premoženjski položaj družbe in povzročil njen stečaj. V letih 2009 do 2014 je sklenil posojilne pogodbe s svojim podjetjem in s sabo in si izplačal več kot 374.000 evrov. Nekaj malega je vrnil, a družbo kljub temu oškodoval za več kot 365.000 evrov.