002mv Odkrito.si

Sebastian Cavazza pred velikim izzivom

Adele Svet24.si

Konec ljubezni: Adele se je ločila

čiščenje uvodna Petisvet.si

Vsako nebesno znamenje čisti drugače!

sarec marjan1 - profimedia Svet24.si

Kot ga (ne) poznate: ko Šarca podcenjujejo kot ...

iča Svet24.si

Umrla humoristka Iča Putrih

005mv Njena.si

Lara Komar ima doma tako čednega moža!

eva poklič Njena.si

Eva pretkano vrnila udarec Tomažu!

Kronika Novo mesto

VIDEO: Ob krajših dnevih je za pešce pomembna tudi boljša vidljivost

Piše: STA

Čas objave:
09.11.2018 08:42

Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. A veliko nesreč se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. V mesecih, ko tema nastopi prej, je še toliko bolj pomembno, da pešci poskrbijo tudi za svojo vidnost.

Pešci so namreč še pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, na primer zaradi megle ali dežja, svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, opozarjajo na policiji.

Na policiji tako pešcem svetujejo nekaj ukrepov, s katerimi lahko tudi sami prispevajo za svojo varnejšo udeležbo v prometu. "Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. In poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu," svetujejo pešcem.

Voznike pa policisti opominjajo, naj imajo v zavesti, da so na cestah tudi pešci, jim odstopijo prednost in hitrost prilagodijo razmeram ter dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, na primer pred šolami, v naseljih, vozite še posebej previdno. Izven naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," še svetujejo policisti.