pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Kronika Ljubljana

Policija opozarja na ustrezno ravnanje v primeru prometnih nesreč

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.07.2015 14:41

Policisti udeležene v nesrečah opozarjajo, naj poskrbijo za svojo varnost, pomagajo morebitnim poškodovanim in ne zapustijo kraja, ne da bi s soudeleženimi v nesreči izmenjali podatke.

Kot so zapisali na policiji, je treba po nesreči najprej ustaviti vozilo, pri izstopanju iz njega pa je nujna previdnost, predvsem na avtocestah in hitrih cestah. Kraj nesreče je treba zavarovati s postavitvijo varnostnega trikotnika, smernimi utripalkami, ponoči pa lahko tudi z drugim sistemom osvetlitve.

Če gre za nesrečo le s škodo, je vozilo dopustno odstraniti s ceste in omogočiti njeno normalno prevoznost. V tem primeru prisotnost policije ni potrebna, je pa priporočljiva, zlasti če se je nesreča zgodila na bolj nevarnih odsekih cest.

Policijo pa je obvezno treba poklicati, če je bil v nesreči kdo poškodovan. Poškodovancem je treba nuditi prvo pomoč. Predvsem v hujših nesrečah velja tudi poziv pričam, naj ostanejo na kraju nesreče ali o okoliščinah obvestilo policijo na številko 113 oz. 080 1200.

Kot še pojasnjujejo na policiji, se v nujnih primerih lahko zapusti kraj nesreče, na primer, če je potreben takojšen prevoz poškodovanega v bolnišnico. Vendar opozarjajo, da se je treba čim prej vrniti na kraj prometne nesreče, pri čemer se v nobenem primeru do zaključka ogleda ne sme uživati alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

V nobenem primeru se soudeleženih v nesreči tudi ne sme pustiti brez podatkov. Treba je izmenjati podatke za uveljavljanje povračila škode na zavarovalnici, izpolniti evropsko poročilo in pridobiti kopijo zelene karte o zavarovanju vozila, če je v trčenju udeleženo vozilo, ki je registrirano v tujini.

Policija svetuje, da oškodovanci odvzamejo kopijo zelene karte predvsem v primerih, če gre za vozilo, registrirano v državi, ki ni članica EU oz. Evropskega gospodarskega prostora ali Švico. Če prometno nesrečo povzroči vlečno vozilo s prikolico, je zaradi kritja škode nujno treba izpisati tudi podatke o zavarovanju za vlečno vozilo oz. odvzeti kopijo zelene karte tega vozila.

V primeru, da je bilo vozilo, ki je povzročilo nesrečo, nezavarovano, pa voznikom svetujejo, naj se oglasijo pri svoji zavarovalnici, da bo opravila ogled škode in svetovala o nadaljnjem postopku uveljavljanja povračila škode pri Slovenskem zavarovalnem združenju.

Če se nesreča zgodi v tujini, policija zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporoča, da se obvesti policijo, ki bo opravila ogled in izdala potrdilo o poškodbi vozila zaradi neoviranega prehoda državne meje. Svetuje tudi, da se zabeleži podatke prič in fotografira kraj dogodka ter poškodovana vozila, kar je koristno predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.