franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Kronika

Policija: šest napadalcev nad tri novomeške dijake

Piše: R.K.

Čas objave:
26.10.2023 13:19

Pred eno izmed novomeških srednjih šol na Šegovi ulici je v ponedeljek prišlo do pretepa, so sporočili policisti. Ravnatelj, ki je poklical policijo, je povedal, da so trije dijaki, ki so bili na poti v šolo bili pri tem lažje poškodovani.

Policisti PP Novo mesto so se nemudoma odzvali in pričeli izvajati številne aktivnosti za izsleditev vpletenih in razjasnitev vseh okoliščin. Ugotovili so, da naj bi skupina mladoletnikov na Šegovi ulici najprej verbalno napadla tri dijake, potem pa še fizično. Med intenzivno preiskavo so do sedaj ugotovili identiteto šestih napadalcev iz okolice Novega mesta in Šentjerneja. V popoldanskih urah so jih izsledili in privedli na policijsko postajo. O nasilništvu mladoletnikov so obvestili starše in center za socialno delo. Policisti PP Novo mesto nadaljujejo s preiskavo in ugotavljanjem odgovornosti za nasilje posameznih mladoletnikov in morebitne odgovornosti drugih oseb, ki so jim mladoletniki zaupani v oskrbo. O ugotovitvah bodo policisti po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

Iz PU Novo mesto so sporočili, da vodstvo policijske postaje Novo mesto zelo dobro sodeluje z vodstvom Šolskega centra Novo mesto. Predstavniki šole jih redno obveščajo o vseh ravnanjih, ki vplivajo ali bi lahko vplivala na varnost dijakov. Policisti tako izvajajo aktivnosti, ki se nanašajo na varnost dijakov v prometu (vidnost, e-skiroji, mopedi, neprilagojena hitrost...), posebej pa so pozorni na pojav morebitnega nasilja med mladimi.

Policisti PP Novo mesto so svojo prisotnost na širšem območju šolskega centra po dogodku še okrepili in z različnimi oblikami dela, pa tudi v pogovorih z mladimi vplivajo na zmanjševanje protipravnih ravnanj. Na osnovnih in srednjih šolah skozi vse leto izvajajo delavnice na temo nesprejemljivosti fizičnega, psihičnega in spletnega nasilja. Z mladimi govorijo o značilnostih različnih vrst nasilja, kako ga prepoznati in poiskati pomoč. "Sicer pa na širšem območju Šolskega centra Novo mesto (Drska, Šegova ulica, Ulica Slavka Gruma) ne zaznavamo gostitve morebitnih drugih varnostnih dogodkov oziroma kaznivih dejanj in drugih kršitev," je zapisala tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik Rangus.

"Na policiji podpiramo samozaščitna ravnanja občanov, ki so usmerjena v zaznavanje ravnanj, ki lahko predstavljajo pripravljalna dejanja za izvršitev kaznivih dejanj ter izvajanje samozaščitnih ukrepov za varovanje premoženja (npr. namestitev kamer in alarmnih naprav, angažiranje varnostnih služb...). Občane pogosto pozivamo, da nas obveščajo o sumljivih osebah, ki s svojim ravnanjem na določenem območju vzbujajo sum, da bodo izvrševale ali izvršujejo kazniva dejanja ali prekrške. Zagotavljamo, da se policisti odzovejo na vsako obvestilo o varnostnih dogodkih, intervenirajo v najkrajšem možnem času in prilagajajo ukrepe za zagotavljanje varnosti. Kakršnemkoli organiziranju občanov v smislu, da bi sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije pa odločno nasprotujemo, saj to predstavlja varnostno tveganje, lahko pa tudi kaznivo dejanje. Ustava RS v 42. členu zagotavlja svobodo zbiranja in združevanja, vendar te aktivnosti ne smejo posegati v pristojnosti in naloge, ki jih lahko izvajajo le državni organi", je še zapisala Drenik Rangus. Tudi v tem primeru so bili seznanjeni, da naj bi nekdo snemal pretep, kasneje pa posnetek objavil na družbenih omrežjih. "Predvsem nam je žal, da tudi tokrat nihče od očividcev pretepa ni poklical na pomoč policistov na številko 113 ali na anonimni telefon 080-1200. Očitno kot družba še vedno nismo uspeli senzibilizirati mladih o nesprejemljivosti vsakršnega nasilja in o potrebi po takojšnji pomoči žrtvam", dodaja tiskovna predstavnica PU Novo mesto.

Vsakršno nasilje je kršitev človekovih pravic, je povedala Drenik Rangus ter dodala, da naša pozornost pa ne sme biti usmerjena zgolj v žrtve in storilce, temveč tudi opazovalce nasilja oziroma tiste, ki nasilje opazijo. Včasih žrtev sama ne zmore ali ne zna poiskati pomoči. V takih primerih otroke in mladostnike spodbujamo, da v imenu žrtve poiščejo pomoč in ji tako zagotovijo varnost.

"Ob vsem tem apeliramo na vse učitelje, pedagoške delavce, športne trenerje, delavce v raznih mladinskih organizacijah, ki pri svojem delu prihajate v stik z otroki in mladostniki, da ste pozorni na znake, ki bi vam lahko nakazovali, da je otrok v šolskem, socialnem ali spletnem okolju žrtev medvrstniškega nasilja," je opozorila Drenik Ranguster dodala: "Če nasilje zaznate ali vam za nasilje kdo pove, o tem obvestite center za socialno delo ali prijavite na telefonski številki policije 113 ali na najbližji policijski postaji."