901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Policisti opozarjajo na goljufe

Piše: R.K.

Čas objave:
04.07.2023 11:33

Policisti Policijske uprave Novo mesto so minuli ponedeljek posredovali v 84 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 232 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in pet prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in v Novem mestu kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, goljufije, ponarejanja denarja, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požara in nedovoljenih prehodov državne meje.

Poškodovana peška

Ob 11.40 so policisti bili obveščeni o prometni nesreči v Trebnjem. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da se je 52-letna voznica osebnega avtomobila iz garažnih prostorov vključevala v promet in zapeljala na pločnik, kjer je trčila v 83-letno peško. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Povzročiteljici nesreče bodo policisti zaradi kršitve izdali plačilni nalog.


Kršitelju zasegli avtomobil

Brežiški policisti so med kontrolo prometa na Obrežju okoli 15.30 ustavili voznika osebnega avtomobila Renault clio. Med postopkom so ugotovili, da 25-letni voznik iz Maribora nima veljavnega vozniškega dovoljenja, na avtomobilu pa je imel nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Renault clio so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili pristojno sodišče.

Vlomi in tatvine

V Šentjerneju je med 30. 6. in 1. 7. nekdo poskušal vlomiti v klet poslovno stanovanjskega objekta. V notranjost ni vstopil, z vlomom pa je povzročil za okoli 250 evrov škode.

Med 29. 6. in 3. 7. je neznanec v Novem mestu vlomil v ograjen prostor podjetja in odtujil električne vodnike. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.700 evrov škode.

V Semiču je med 26. 6. in 3. 7. nekdo vlomil v počitniško hišo in odtujil nakit. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 1.000 evrov škode.

V noči na 3. 7. so v Zburah neznanci z dvorišča kmetijskega objekta odtujili 16 škatel s folijo za ovijanje bal zelene barve. Lastnika so oškodovali za okoli 2.000 evrov.


Previdno pri prodaji rabljenih vozil

Policisti PU Novo mesto so letos na območju Bele krajine in Novega mesta obravnavali več primerov goljufij pri prodaji rabljenih vozil po spletu. Prevaranti so se s prodajalci rabljenih vozil po opravljeni preizkusni vožnji dogovorili za nakup vozila in jim v ta namen izročili aro v višini okoli pet odstotkov. Prodajalca so z različnimi izgovori prepričali, da bodo celotni znesek kupnine poravnali po prepisu vozila in jim izročili gotovino ali znesek nakazali na transakcijski račun.

Po sklenitvi kupoprodajne pogodbe in urejenem prepisu vozila pa preostalega zneska kupnine niso poravnali ali nakazali na prodajalčev transakcijski račun. Lažno so zatrjevali, da so celotni znesek kupnine prodajalcu že izročili pred opravljenim prepisom. Policisti so v vseh primerih zbrali obvestila in nadaljujejo s preiskavami in ugotavljanjem okoliščin kaznivega dejanja goljufije.

Občanom svetujemo, naj bodo pri prodaji previdni. Avtomobil naj predajo kupcu šele po prejemu celotne kupnine in ureditvijo prepisa lastništva. Svetujemo, da v pogodbo vključijo tudi podatke o stanju vozila ali pripis "videno - kupljeno", saj smo v preteklosti obravnavali tudi primere, ko so prevaranti dan ali dva po nakupu vozila od prodajalca zahtevali, da jim vrne del kupnine, ker naj bi na avtomobilu prišlo do večje okvare. Prodajalcem, ki so zavrnili vračilo denarja, so grozili in jih izsiljevali.

V primeru, da pride do oškodovanja in nekdo postane žrtev goljufov, pa naj o tem takoj obvesti policiste na številko 113 ali se zglasi na najbližji policijski postaji.

Kršitelja pridržali

Policisti PP Novo mesto so okoli 18.30 posredovali zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru v Novem mestu, kjer je pijan kršitelj žalil svojo partnerko in z vpitjem motil javni red in mir. 70-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval ukazov, zato so zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev mu bodo izdali plačilni nalog.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Rigonce, Loče, Jesenice na Dolenjskem, Obrežje) izsledili in prijeli 25 državljanov Bangladeša, 20 državljanov Pakistana, 18 državljanov Rusije, 12 državljanov Indije, osem državljanov Afganistana, šest državljanov Maroka, pet državljanov Turčije, štiri državljane Nepala in tri državljane Palestine. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.