profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kronika

Potoval z ponarejenimi listinami

Piše: R.K.

Čas objave:
23.08.2023 10:15

Policisti so na številki policije za interventne klice 113 včeraj prejeli 255 klicev, od tega so bili 103 dogodki takšni, ki so zahtevali posredovanje policije.

Na področju mejnih zadev in tujcev so na območju policijske uprave Novo mesto policisti obravnavali 332 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji. Vse so prijeli na območju Posavja (Podvinje, Sela pri Dobovi, Kapele, Mihalovec, Loče, Dobova, Rigonce, Bukošek, Obrežje). Po prvih ugotovitvah po državljanstvih prednjačijo državljani Afganistana, Pakistana, Maroka in Rusije (sledijo še domnevni državljani Nepala, Sierra Leone, Alžirije, Sudana, Indije, Turčije, Bangladeša, Libije, Konga, Egipta, Nigerije, Gane). Postopki s tujci še niso zaključeni.

Pri prijetju oseb, ki so nezakonito prestopile notranjo mejo oziroma ne izpolnjujejo pogojev za bivanje na območju Slovenije, so policistom v veliko pomoč občanke in občani obmejnih območij, ki s klicem na številko policije 113 opozarjajo na pojave sumljivih oseb na svojem območju.

Na območju Posavja postopke izvajajo policisti Policijske postaje Brežice, Policijske postaje za izravnalne ukrepe Novo mesto s sedežem na Obrežju in policisti državne Specializirane enote za nadzor državne meje s sedežem v Dobovi. Policistom pri delu pomagajo tudi patrulje drugih policijskih enot iz območja celotne uprave ter policijske postaje vodnikov službenih psov.

Policisti policijske postaje za izravnalne ukrepe so včeraj dopoldne na bencinskem servisu ob avtocesti Obrežje – Ljubljana kontrolirali voznika in potnike osebnega avtomobila italijanskih tablic. V postopku so ugotovili, da je imel 37-letni sopotnik, sicer državljan Severne Makedonije, pri sebi bivalno in vozniško dovoljenje Poljske. Policisti so posumili v pristnost omenjenih listin in ugotovili, da sta obe ponarejeni. Zaradi ponarejanja listin ga bodo kazensko ovadili.

Na področju prometni nesreč so policisti obravnavali tri prometne nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in tri z materialno škodo. Včeraj dopoldne se je na Andrijaničevi cesti v Novem mestu, v krožišču »Tabletka«, zgodila prometna nesreča, v kateri je bil lažje poškodovan kolesar. Po prvih ugotovitvah ogleda je 61-letna voznica osebnega avtomobila spregledala 61-letnega kolesarja, ki je prečkal vozišče po označeni kolesarski stezi. Lažje poškodovanega kolesarja so oskrbeli na novomeški urgenci, policisti pa so voznici osebnega avtomobila napisali plačilni nalog. Pri nobenem od njiju niso ugotovili prisotnosti alkohola. Sočasno z obravnavo prometne nesreče pa je neprevidni 70-letni voznik povozil in poškodoval troznak (triopan), s katerim so policisti označili območje prometne nesreče in je bil namenjen opozarjanju voznikov na izredni dogodek na cesti.

Policisti iz Dolenjskih Toplic so popoldne na Lazah obravnavali prometno nesrečo z lažje poškodovano sopotnico. Kot kaže je 46-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal na levo in trčil v ograjo. Voznik jo je odnesel brez poškodb, sopotnica pa se je lažje poškodovala.

Sevniški policisti so zvečer obravnavali prometno nesrečo 14-letne voznice kolesa z motorjem (mopeda). Pri vožnji ji je zaradi domnevne vožnje preblizu desnemu robu spodneslo zadnje kolo zaradi peska. Ko je padla, se je lažje poškodovala, na urgenco pa so jo pripeljali starši.

S skuterjem vijuga po cesti

Krški policisti so dopoldne na Drnovem obravnavali 39-letnega voznika skuterja, ki je pred tem vijugal po avtocesti. V postopku so ugotovili, da je imel počeno pnevmatiko, kar je uredil na bencinskem servisu na Drnovem. Policisti so ga še opozorili na uporabo čelade, saj so na številko 113 pred tem prejeli klic, da se vozi brez čelade (na vožnji pa ni bil zaloten).

Zasegli dva avtomobila zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Nekaj po trinajsti popoldne so policisti v Leskovcu pri Krškem zaradi nezanesljive vožnje ustavili 59-letnega voznika osebnega avtomobila. V postopku so ugotovili, da je voznik najverjetneje pod vplivom alkohola -  indikator alkoholiziranosti se je ustavil pri 0,61 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Da bo mera polna, je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, zato so mu osebni avtomobil zasegli.

Zvečer so policisti v Krškem ustavili 25-letnega voznika osebnega avtomobila, za katerega so v postopku ugotovili, da ga vozi brez veljavnega vozniškega dovoljenja, veljavnost prometnega dovoljenja pa mu je potekla. Avto so mu zasegli.

Na področju kršitev javnega reda in miru so policisti v zadnjih 24-tih urah obravnavali šestnajst različnih kršitev javnega reda, od tega sedem kršitev javnega reda in miru na javnem kraju.

Na Studencu je okoli poldneva manjši pes ugriznil pismonošo. Pri raznašanju pošte se je zakadil v pismonošo, ko je ravno odlagal pisma v poštni nabiralnik stanovanjske hiše, kjer trenutno sicer nihče ne prebiva. Ko ga je želel odgnati, ga je ugriznil v prst. Lažjo poškodbo so mu oskrbeli v sevniškem zdravstvenem domu, policisti pa še iščejo lastnika manjšega psa, črno sive barve, krajših dlak.

Dopoldne, nekaj pred deveto, so morali brežiški policisti posredovati zaradi prijave nadlegovanja in groženj gostom gostinskega lokala v bližini železniške postaje. Domnevni 42-letni kršitelj je iz kraja pred prihodom policistov že odšel, a so ga izsledili in mu bodo napisali plačilni nalog. Isti kršitelj bo dobil še en plačilni nalog, ker se je še enkrat podobno obnašal zvečer v drugem gostinskem lokalu v Brežicah.

Ponoči, nekaj pred drugo uro, so novomeški policisti zaradi glasne glasbe ukrepali v Brezju. Tam 64-letnik predvajal glasno glasbo in s tem motil okolico. Policisti so zagotovili javni red in mir, osebe pa napotili na nočni počitek.

Okoli pol pete popoldne je ribiški čuvaj v novem mestu, pri izlivu bršljinskega potoka v Krko, zalotil mladoletnika, ki je lovil ribe brez dovolilnice. V postopek se je vmešala njegova 41-letna mama iz okolice Novega mesta, ribiškega čuvaja popljuvala, vlekla za majico stran in mu grozila, pridružila pa se ji je še 25-letnica iz Škocjana. Slednji bodo policisti napisali plačilni nalog zaradi kršitve javnega reda in miru, 41-letnico pa kazensko ovadili zaradi suma preprečitve uradnega dejanja.