stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

Piše: R.K.

Čas objave:
17.10.2022 10:56

policisti Policijske uprave Novo mesto so med 14. in 17.10. intervenirali v 163 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 570 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami, dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali, in 17 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj in pridržali voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola.

Posredovali so zaradi 35-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, požarov in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelji nesreč pod vplivom alkohola

14. 10. nekaj po 16. uri smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na cesti Novo mesto - Metlika pri odcepu za Dole. Policisti PP Metlika so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 28-letni voznik osebnega avtomobila, ki je ob vključevanju z lokalne ceste odvzel prednost 31-letnemu vozniku, ki je pravilno pripeljal po glavni cesti iz smeri Novega mesta. Povzročitelj, ki med vožnjo ni bil pripet z varnostnim pasom, se je v nesreči huje poškodoval. Kazal je očitne znake alkoholiziranosti, vendar je opravljanje preizkusa odklonil, prav tako je odklonil strokovni pregled. Policisti so še ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Reševalci so povzročitelja in lažje poškodovanega 31-letnega
voznika in potnika v njegovem vozilu oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Zoper povzročitelja nesreče bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

14. 10. okoli 20.30 se je zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na avtocesti iz smeri Ljubljane pri izvozu za Mirno Peč. Policisti PPP Novo mesto so ugotovili, da je za trčenje odgovoren 26-letni voznik osebnega avtomobila, ki ni vozil po sredini voznega pasu. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,55 miligramov alkohola. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog.

Policisti PP Novo mesto so bili 15. 10. okoli 21. ure obveščeni o prometni nesreči na parkirnem prostoru bencinskega servisa v Novem mestu. Opravili so ogled in ugotovili, da je 22-letni voznik iz Srbije zaradi nepravilnega premika z vozilom trčil v avtomobil 21-letnega voznika in ga poškodoval.
Povzročitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,72 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga pridržali. Tujca bodo zaradi kršitev privedli v postopek pred pristojno sodišče.

16. 10. nekaj po 16. uri se je zgodila prometna nesreča na cesti v Srebrničah. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 40-letni voznik izgubil oblast nad vozilom, zapeljal preko nasprotnega smernega vozišča in trčil v pločnik. Povzročitelj, ki se v nesreči ni poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Sevniški policisti so bili 16. 10. ob 19. uri, obveščeni o prometni nesreči na cesti med Šanjem in Stržiščem. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 51-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in se prevrnil. Lažje poškodovanega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,00 miligramov alkohola, so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja in je vozil
neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog.

Padec motorista

Sevniški policisti so bili 16. 10. okoli 17.30 obveščeni o padcu motorista v Orešju nad Sevnico. Ugotovili so, da je 17-letni motorist v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem in padel. Reševalci so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da gre za lažje poškodbe.

Na mejni prehod pod vplivom alkohola

Na mejni prehod Obrežje je 14. 10. okoli 22. ure na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila registrskih oznak Bosne in Hercegovine. Policisti so opravili mejno kontrolo in 36-letnemu vozniku zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola odredili preizkus. Kršitelju, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,61 miligramov alkohola, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. O vožnji pod vplivom alkohola bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

KRIMINALITETA

Novomeški policisti prijeli tatova avtomobila 

15. 10. okoli 9.30 nas je oškodovanec obvestil, da mu je ponoči nekdo s parkirnega prostora v Novem mestu ukradel osebni avtomobil znamke Mercedes, v katerem so bili kontaktni ključi. OKC je opis ukradenega vozila takoj posredoval policistom na širšem območju. V popoldanskih urah so policisti PP Novo mesto našli ukraden avtomobil na Kolodvorski cesti in prijeli tatova, stara 30 in 26 let. Osumljencema so zasegli tudi dokumente vozila znamke Kia. Med preverjanjem so kasneje ugotovili, da sta osumljenca dokumente ukradla iz odklenjenega avtomobila v Novem mestu. Avtomobil in ukradene predmete so zasegli in vrnili oškodovancema. Po zaključeni preiskavi bodo zoper osumljenca podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo.

Vlomi in tatvine

14. 10. okoli 12.30 je v Trebnjem neznanec iz odklenjenega kombija odtujil denarnico. Oškodovanec ga je zalotil in mu poskušal preprečiti beg z osebnim avtomobilom, vendar je storilec trčil vanj in pobegnil. Policisti izvajajo aktivnosti za izsleditev storilca kaznivega dejanja roparske tatvine.

V naselju Otavnik na območju PP Sevnica je s strehe objekta nekdo odtujil okoli 15 metrov bakrenih žlebov.

V naselju Globoko na območju PP Brežice je 14. 10. med 19. in 22.30 nekdo skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Okoliščine policisti še preiskujejo.

15. 10. med 9. in 14. uro je v naselju Hrastek (PP Krško) neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar in bančno kartico s PIN kodo. Lastnico je oškodoval za 800 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 14. 10. in 17. 10. na območju PP Brežice (Rigonce, Loče, Dobova, Slovenska vas, Brezje, Ponikve, Mala Dolina) izsledili in prijeli 18 državljanov Indije, 16 državljanov Pakistana, 14 državljanov Egipta, 12 državljanov Nepala,
deset državljanov Kube, sedem državljanov Irana, pet državljanov Rusije, dva državljana Afganistana, dva državljana Iraka, državljana Bangladeša, državljana Konga, na območju PP Metlika (Metlika, Rosalnice) pet državljanov Kitajske in na območju PP Krško (Smednik) državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ko so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.