stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kronika Novo mesto

Pozor: tatovi na počivališčih!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.03.2013 15:49

Policisti so na počivališčih avtocestnega križa zaznali povečano število tatvin, drznih tatvin in ropov.

Tatvine, ki se pojavljajo predvsem v zadnjih letih, so najpogostejše na relaciji Italija–Madžarska in Avstrija–Hrvaška. V policji zato opozarjajo na posebno previdnost, še posebej med prihajajočimi prazniki, ko se veliko ljudi odpravlja na dopust.

Na slovenskem avtocestnem križu in v njegovi neposredni okolici storilci najpogosteje uporabljajo dva načina izvajanja kaznivih dejanj. Prvi je ta, da na počivališčih na različne načine zavedejo oškodovance, med tem pa pa sostorilci ukradejo predmete (torbic, telefonov, denarnic …) iz vozila. Drugi način pa je, da storilci na počivališču ali na bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in kasneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, storilci pripeljejo za oškodovanci in jim ponudijo pomoč, med tem pa izvršijo tatvino ali roparsko tatvino. Ponoči pa storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov oziroma kazniva dejanja izvršijo med tem ko vozniki počivajo v svojih vozilih.

Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene.


Vsem, ki se odpravljate na pot, svetujemo, da med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirate svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljite, ga obvezno zaklenite, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajte na vidnih mestih. V primeru, da vas med vožnjo po avtocesti poizkušajo zaustaviti neznane osebe, pa že zaradi prometne varnosti zaustavljanje na avtocesti močno odsvetujemo.

Vse udeležence v prometu pozivajo, da v primeru, ko na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali jo želijo ponuditi, to nemudoma sporočijo policiji na interventno številko policije 113 ali anonimno številko 080 12 00.