zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Kronika Krško, Šempeter, Ljubljana

Praznujte brez pokanja!

Piše: Radio Krka / STA

Čas objave:
24.12.2016 07:23

V Krškem je včeraj znova skoraj prišo do tragedije: 13-letnik je razstavil ognjemetno baterijo in prižigal posamezne dele, ob eksploziji pa utrpel poškodbo očesa. Ob tem pa se vse bolj pojavlja vprašanje kje so starši in od kod otroku tovrstna pirotehnika in zakaj sploh uporabiti pirotehniko med prazniki?

Potem ko so slovenski policisti v preteklih dneh mladoletnikom zasegli večje količine nedovoljenih pirotehničnih sredstev, so gorenjski policisti v dveh osnovnih šolah ponovno odkrili okoli 1500 petard. Na območju Šempetra pri Gorici so policisti zasegli 116 petard.

V eni od šol na območju Radovljice so policisti enemu otroku in enemu mladoletniku zasegli okoli 850 petard in zažigalno vrvico. Na škofjeloškem območju pa so policisti pri vodstvu šole prevzeli približno 650 petard, ki so jih našli pri sedmih učencih.

Policisti pravijo, da je zelo zaskrbljujoč predvsem zaseg zažigalne vrvice, ki se uporablja tudi za hkratno aktiviranje večjega števila petard. "Učinek eksplozije je pri taki rabi pirotehnike zelo nevaren, zelo ogrožajoč in predvsem nepredvidljiv," so poudarili.

Ponovno so opozorili, da nedovoljena in napačna raba pirotehnike vodi do zelo nevarnih situacij, ki imajo lahko zelo hude posledice. "Zato se rabi pirotehnike odpovejte in jo preprečite, s pirotehniko ali s podobnimi stvarmi pa tudi ne eksperimentirajte," so pozvali.

Tudi ljubitelji živali se pridružujejo pozivu, da med prazniki ne uporabljamo pirotehnike. Splošno vprašanje je, kaj sploh imajo od pokanja in ali je res to tako velik užitek videti mimoidoče, kako se zdrznejo in živali, ki se v strahu stiskajo in tresejo.
Lastnike pozivajo naj v teh dneh še posebej pazijo na ljubljenčke, saj ob močnem pokanju predvsem psi od strahu uideo neznano kam. Zato jim namenite kotiček v garaži ali kurilnici, kjer lahko na toplem in varnem preživijo hladne noči vsaj do konca novoletnih praznikov.