horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 14. novembra

vino Dobra karma

22 jasnih mislih, ki pa jih razumejo le redki

cisterna, viadukt malence Svet24.si

VIDEO: Tako je s corso trčil v tovornjak, ki je ...

kuhinja Svet24.si

Seznam gostinskih obratov z nepravilnostmi buri ...

monika krt Dobra karma

Naša čutila so nam v pogubo ali v veselje

ljfw 2 Njena.si

Kaj ustvarjata Lara komar in Tadej Pišek?

bratje klobasa Njena.si

To je starejši brat dvojčkov Klobasa

Kronika Ljubljana

Previdno, lažna potrdila o nakazilu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.11.2012 17:19

V Združenju bank Slovenije opozarjajo, da je ena od poti, po kateri skušajo nepridipravi na preprost način priti do denarja, blaga ali storitev tudi pridobitev blaga oz. storitev na podlagi neveljavnega oz. ponarejenega potrdila o nakazilu denarja.

Potrdilo o nakazilu je mogoče natisniti že takrat, ko je plačilo potrjeno s strani lastnika računa, zaradi načina izvajanja plačilnega prometa pa dejansko še ni bilo izvedeno.

V večini primerov se namreč nakazila izvajajo ob delovnikih (od ponedeljka do petka) v okviru urnika posamezne banke, podatke o plačilnih nalogih do 50.000 evrov pa si banke izmenjajo na vsaki dve uri.

Podjetje ali posameznik tako lahko nakazilo vidi na svojem računu ob delovnikih okvirno med 8. in 17. uro. V primeru nujnih nalogov oz. nalogov višjih od 50.000 evrov pa je denar na računu prejemnika ob delavnikih navadno viden najpozneje v eni uri.

V združenju opozarjajo, da nalog, ki presega kritje na transakcijskem računu, ne bo obdelan, dokler na transakcijskem računu ne bo zadostnega kritja. Znesek, ki je naveden na potrdilu, je tako lahko tudi večji od dejanskega stanja na računu plačnika, zato je možno, da do izvedbe nakazila sploh ne pride.


V času med naročilom za izvedbo nakazila in dejanskim nakazilom lahko lastnik računa prenos sredstev tudi prekine.

Nepridipravi pa so inovativni tudi na področju ponarejanja potrdil o nakazilu. Potrdilo o nakazilu majhnega zneska spremenijo v potrdilo o nakazilu večjega zneska ali pa potrdilo v celoti ponaredijo.

Podjetjem in posameznikom zato svetujejo, da naj bo verodostojna osnova za izdajo blaga oz. storitev le dejanski priliv na njihov poslovni ali zasebni račun.